Cel puţin şase persoane au fost ucise în două explozii care au lovit marţi dimineaţă o şcoală de băieţi dintr-un cartier al capitalei afgane Kabul, locuit în majoritate de membri ai comunităţii şiite hazara şi care a mai fost vizat în trecut, transmite AFP.

Dasht-e-Barshi, ținta mai multor atacuri

Două bombe artizanale au explodat în faţa şcolii Abdul Rahim Shahid din cartierul Dasht-e-Barshi, în vestul capitalei, făcând şase morţi şi 11 răniţi, conform unui bilanţ 'preliminar', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kabul, Khalid Zadran.
O a treia deflagraţie s-a produs într-un centru de predare a limbii engleze în acelaşi cartier, a precizat el.

Dasht-e-Barshi găzduieşte numeroşi membri ai minorităţii hazara, marginalizată de secole şi supusă cu regularitate persecuţiilor în această ţară cu majoritate sunnită.

Cartierul a fost ţinta mai multor atacuri revendicate de Statul Islamic-Khorasan (SI-K, aripa regională a grupării Statul Islamic), care consideră minoritatea hazara eretică.

Deflagraţiile de marţi s-au produs în momentul în care elevii ieşeau din clasă, a relatat un martor, care a cerut anonimatul.

În timp ce pe reţelele sociale circulă imagini atroce de la locul atentatului, mai multe victime au fost duse la spital, însă talibanii îi împiedică pe jurnalişti să se apropie.

În mai 2021, în acelaşi cartier din Kabul a avut loc o serie de explozii în faţa unei instituţii şcolare pentru fete. Atentatul s-a soldat cu 85 de morţi, în majoritate liceene, şi peste 300 de răniţi.

Securitatea în Afganistan s-a îmbunătăţit considerabil după preluarea puterii de către talibani şi retragerea trupelor americane, la finalul a două decenii de război de uzură împotriva prezenţei lor militare.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Totuşi, în Afganistan mai au loc cu regularitate atacuri, revendicate în special de Statul Islamic-Khorasan.

Talibanii dau asigurări că au învins SI-K, dar analiştii consideră că gruparea extremistă continuă să reprezinte principala provocare de securitate pentru noua putere afgană. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Aprilie 2022 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.