Youtuber, politolog, jurnalişti: Rusia a inclus vineri noi personalităţi influente şi critici ai Kremlinului în lista sa de "agenţi străini", în mijlocul unui val de represiune de la ofensiva din Ucraina, scrie AFP.

Rusia: Critici influenți adăugați pe lista „agenților străini”

Ministerul rus al Justiţiei a adăugat nouă persoane pe această listă care include acum peste 140 de media şi personalităţi. „Agenţii străini" sunt supuşi la numeroase constrângeri şi proceduri tracasante, sub ameninţarea unor grele sancţiuni. În special, ei trebuie să indice acest statut în toate publicaţiile lor.

Printre nou-veniţi, se regăsesc mai ales youtuberul Iuri Dud, un jurnalist celebru în toată Rusia pentru interviurile şi documentarele sale care abordează subiecte sensibile precum represiunile staliniste sau excesele autoritare din Rusia. În 2020, el i-a intervievat pe opozantul Aleksei Navalnîi, acum închis în Rusia, şi pe soţia sa, Iulia.

Retail jobs

Pe lista „agenţilor străini" au fost incluşi un caricaturist, Serghei Elkin, renumit pentru desenele sale care iau în derâdere puterea rusă, precum şi o influentă politologă liberală, Ekaterina Schulmann.

„Desigur, mă aşteptam la asta", a declarat pentru AFP Ekaterina Schulmann.

Un jurnalist de investigaţie, Roman Dobrohotov, creatorul media ruse The Insider, şi o activistă pentru drepturile LGBT, Karen Şainian, sunt acum şi ei „agenţi străini". În septembrie 2021, Roman Dobrohotov a confirmat că a părăsit Rusia pentru a evita urmărirea penală.

La 12 aprilie, pe Youtube, Ekaterina Schulmann a indicat, la rândul ei, că a plecat în Germania după ce a avut o bursă ştiinţifică la Berlin. Caricaturistul Serghei Elkin a anunţat la 13 aprilie, pe Facebook, că a părăsit Rusia.

Citeste si:
O membră a trupei Pussy Riot, pe lista de urmărire și capturare a...
O membră a trupei Pussy Riot,...

De la ofensiva rusă în Ucraina, zeci de membri ai elitei intelectuale ruse şi jurnalişti au părăsit ţara, în timp ce puterea îşi intensifică presiunea împotriva ultimelor media şi voci critice. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.