Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj, la împlinirea a 50 de zile de când Ucraina a fost invadată de Rusia.

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit, în mesajul său, despre "politicieni care se comportau ca şi cum nu ar avea nicio putere”, dar și despre forța incredibilă a poporului său, care a rezistat și rezistă în continuare ofensivei ruse, scrie ziare.com.

Zelenski, despre ucraineni: ”Oameni de neînvins ai celei mai curajoase ţări!”

"Oameni de neînvins ai celei mai curajoase ţări! Am rezistat deja 50 de zile. 50 de zile de invazie rusă, deşi ocupanţii ne dădeau maxim cinci. Aşa de bine «ne cunosc» ei. Aşa sunt ei «prieteni cu realitatea». Rusia nu a început războiul împotriva Ucrainei pe 24 februarie. Trupele ruseşti au venit în 2014. Ne-au capturat Crimeea. Au transformat-o într-o mare bază militară. Au făcut ca Marea Neagră şi Marea Azov să fie cele mai periculoase mări de pe planetă. Au pornit un război groaznic, absolut cinic în Donbasul nostru. Ne omoară oamenii de opt ani. 14 mii au fost ucişi în acest timp. Cum a răspuns lumea la asta? Întrebarea a rămas retorică. Dar de asta au decis că îşi permit un război la scară largă", a afirmat Zelenski, în cel mai recent mesaj al său, postat pe Facebook în noaptea de joi spre vineri, potrivit sursei citate.

Retail jobs

"Trupele ruse distrug regiunile Lugansk şi Doneţk ca şi cum ar vrea ca doar pietrele să rămână. Şi să nu mai rămână deloc oameni. Ei recrutează cu forţa locuitorii acestor regiuni în armata lor. Îi aruncă în cele mai grele lupte, practic în faţa defensivei noastre. Ei distrug aceste oraşe şi sate din Donbas. Ei ard tot ce a rezistat la opt ani din acel război. Timp de 80 de ani, mândrul şi curatul Harkov nu a văzut astfel de suferinţe precum cea pe care a adus-o Rusia. De ce îl distrug? Ce se poate obţine arzând Harkovul? Ce anume poate oferi Rusiei distrugerea Saltivkăi (cartier rezidenţial din Harkov - n.r.) sau a Pieţii Libertăţii?", s-a întrebat Zelenski.

Zelenski: ”Mulţi m-au sfătuit să fug din ţară”

Președintele Ucrainei a elogiat curajul și puterea soldaților care au reușit să apere cea mai mare parte din țară.

Citeste si:
Zelenski, după trei luni de război: „Mizerabil”
Zelenski, după trei luni de...

"Slavă Domnului, Forţelor Armate ale Ucrainei şi poporului nostru, ne-am apărat cea mai mare parte din ţară. Îmi amintesc prima zi a invaziei de către Federaţia Rusă. Îmi amintesc ce mi s-a spus în24 februarie. În special, puternicii acestei lumi. Să o spun cu blândeţe, nimeni nu era sigur că vom rezista. Toată lumea simpatiza. Mulţi dintre ei m-au sfătuit să fug din ţară. M-au sfătuit să mă predau, de fapt, în faţa tiraniei. Dar nici ei nu ne cunoşteau. Şi nu ştiau cât de curajoşi sunt ucrainenii, cât de mult preţuim libertatea. Şansa noastră să trăim cum vrem. Nu (cum vor - n.r.) cei care au condus în aşa mod încât armata lor vede toalete pentru prima dată în viaţă în teritoriile ocupate şi fură până şi obiecte casnice obişnuite", a afirmat el.

Citeste si:
Tatăl Andreei Bălan, cel mai mare susținător al artistei la America...
Tatăl Andreei Bălan, cel mai...

"Ocupanţii vor fi responsabili pentru tot ce au făcut în Ucraina. Pentru tot ce le-au făcut ucrainenilor. Vor fi responsabili pentru Bucea, Kramatorsk, Volnovaha, Ohtîrka. Pentru Hostomel şi Borodeanka. Pentru Izium, Mariupol şi alte oraşe şi comunităţi ale Ucrainei, pe care armata rusă le-a tras înapoi în perioada de acum 80 de ani. În acele vremuri groaznice despre care toată lumea a spus mereu: «Nu se va mai întâmpla niciodată». Uite că se întâmplă din nou. Uite că se întâmplă acum. Şi vom face totul ca să fie cu adevărat ultima dată. Pentru că întrebarea «Cum să garantăm securitatea pentru Ucraina şi pentru Europa?» nu va mai fi vreodată retorică. Nu vom permite asta", a susţinut preşedintele Ucrainei.

Citeste si:
Zelenski: Kievul este pregătit ”chiar și mâine” să facă schimb de...
Zelenski: Kievul este...

Zelenski a spus că le este recunoscător tuturor celor care au sprijinit ţara sa.

"Cei care au oprit înaintarea coloanelor nesfârşite de echipament rusesc. Cei care resping atacurile constante în Donbas. Cei care apără eroic Mariupol, ajutând întregul stat să reziste. cei care au oprit ofensiva dinspre sud. Şi au făcut Ciornobaiivka celebră. Cei care au gonit inamicul din nord. Cei care au arătat că aviaţia rusă este fără apărare, deşi Rusia a cheltuit zeci de miliarde de dolari pe sisteme care să îi protejeze avioanele. Cei care au arătat că navele ruseşti pot merge... doar la fund. Cei care ajută armata şi societatea să găsească ce au nevoie. Cei care salvează, vindecă, cei care învaţă pe alţii. Care îndepărtează mine. Care ne asigură o conexiune stabilă. Cei care refac lanţurile de aprovizionare pentru toată ţara. Cei care menţin stabilitatea financiară, care au salvat afaceri şi au continuat să muncească. Cei care îi ajută pe refugiaţi. Cei care au început campania de semănat. Cei care oferă Ucrainei informaţiile corecte şi emoţiile necesare. Toţi jurnaliştii noştri (...)", a mai afirmat el, informează sursa citată.

Citeste si:
Lavrov, despre legăturile cu Occidentul: „Va adânci relația cu...
Serghei Lavrov: Moscova nu e...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.