Ministrul Afacerilor Externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat din nou că a fost o greșeală strategică faptul că Germania și Franța s-au opus aderării Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în anul 2008. Oficialul susține că acum țara aflată în război cu Rusia plătește pentru această eroare.

Dmitro Kuleba susține că „acest război nu ar fi avut loc dacă Ucraina era membră a NATO”

„Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc", a spus el în cadrul unei emisiuni la postul american de televiziune NBC.

El a acuzat și că Germania a eșuat în susținerea țării sale, din cauză că Berlinul continuă să gândească în termeni de arme defensive și ofensive atunci când vine vorba despre echipament militar.

„Dacă nu am pierde o mulţime de timp discutând despre defensiv contra ofensiv şi despre ce are nevoie şi ce nu are nevoie Ucraina, atunci am fi fost într-o poziţie diferită acum, într-o poziţie mult mai puternică”, a completat diplomatul ucrainean.

Kuleba a marcat că țara sa propune „o înțelegere cinstită” Alianței și Occidentului. El s-a referit la articolul conform căruia un atac asupra unei țări membre NATO constituie un atac asupra tuturor membrilor organizației. Dat fiind că Ucraina nu este țară membră a NATO, ea nu poate cere asistență în baza acestui articol.

„Ne furnizați arme, iar noi luptăm ca voi să nu trebuiască să intrați în luptă”

Șeful diplomației ucrainene a subliniat că ucrainenii „știu cum să lupte”, dar au nevoie de arme de toate felurile pentru a face față trupelor ruse.

„Voi ne furnizaţi tot ce avem nevoie. Iar noi luptăm ca voi să nu trebuiască să intraţi în luptă atunci când Putin va decide să testeze Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord şi să atace una dintre ţările NATO", a spus Kuleba.

Cât despre retragerea forțelor moscovite din împrejurimile capitalei Kiev și la prognozata ofensivă rusă la scară largă în estul Ucrainei, Kuleba a spus: „Ucraina a câștigat bătălia pentru Kiev. Acum urmează o altă bătălie, bătălia pentru Donbas”.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.