Prin decizia de a invada Ucraina, Vladimir Putin „și-a scurtat clar zilele la putere”, a declarat Leonid Volkov, apropiat al lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al liderului de la Kremlin. Pentru el, președintele rus „a făcut o greșeală de calcul” lansând trupele sale împotriva țării vecine în data de 24 februarie, iar acest conflict este sortit eșecului.

Opozantul Leonid Volkov a susținut că Vladimir Putin „și-a scurtat zilele la putere” prin invadarea Ucrainei

Opozantul Leonid Volkov a susținut că Vladimir Putin „și-a scurtat zilele la putere” prin invadarea Ucrainei

„Putin a făcut să scadă în mod clar probabilitatea scenariului potrivit căruia să rămână la Kremlin până moare, aşa cum a intenţionat”, a afirmat Leonid Volkov într-un interviu pentru AFP, cu prilejul Summitului de la Geneva pentru drepturile omului şi democraţie.

Volkov a recunoscut că „Putin se descurcă bine pentru a-și vinde propaganda” și a motiva războiul în ochii acelei părți a populației ruse care nu are altă sursă de informare decât televiziunea de stat.

Opozantul a insistat că elitele ruse „trăiesc foarte rău cu dezastrul economic, cu pierderile (umane), cu restricţiile şi cu sancţiunile. Vor începe să se gândească la o schimbare a regimului sau la o schimbare de sistem".

„După ce Putin va pleca, Aleksei va fi eliberat”

Comunitatea internaţională „ar trebui să ajungă la cei apropiaţi de Putin şi să le ofere garanţii de securitate dacă decid să-l abandoneze", a menționat acest specialist în informatică, nevoit să plece din Rusia când Aleksei Navalnîi tocmai fusese condamnat la nouă ani de închisoare.

„Sunt convins că odată ce Putin va pleca, indiferent de motiv, Aleksei va fi eliberat din închisoare", a explicat Volkov.

Pentru el, ultimul verdict împotriva lui Aleksei Navalnîi „nu înseamnă nimic". „Navalnîi este prizonierul politic personal al lui Putin şi toate aceste subtilităţi juridice nu au nicio semnificaţie. Doar Putin poate decide să-l ţină în închisoare sau să-l elibereze, a estimat cel care se vede fiind şi el "una din principalele ţinte" ale Kremlinului.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Apropiatul lui Navalnîi trăiește în afara Rusiei pentru a scăpa de urmăririle penale și pentru a continua să conducă organizația înființată de Navalnîi. „Încerc să duc o viaţă normală, pentru că nu te poţi proteja cu adevărat de lucruri precum Noviciok”, a spus el, arătând spre ceaşca lui de ceai. „A trăi în frică ar fi contraproductiv”, a continuat Volkov.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Aprilie 2022 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.