Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că 10 reprezentanți ai Ambasadei Ruse în România au fost declarați „persoane non grata”, motivând că „activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”. Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse marţi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, arată comunicatul de presă al MAE.

România declară „persoane non grata” 10 reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la București

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca persone non grata pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a informat MAE.

Conform sursei citate, „aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”.

„Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei”, mai arată sursa citată.

Peste 120 de diplomați ruși, expulzați în 48 de ore în Europa

Danemarca, Italia și Suedia au anunțat marți că au hotărât să expulzeze zeci de diplomați ruși, după ce Germania și Franța au făcut același lucru luni, după descoperirea masacrelor din orașele ucrainene după retragerea forțelor ruse.

Și Lituania a luat această măsură, expulzându-l pe ambasadorul rus în această țară baltică, „în răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei suverane și la atrocitățile comise”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.