Premierul britanic Boris Johnson a fost criticat, inclusiv de oameni din propria tabără conservatoare, după ce a comparat lupta ucrainenilor împotriva invaziei ruse cu britanicii care au votat pentru Brexit pentru „a alege libertatea”, consemnează duminică AFP.

Boris Johnson și-a atras critici după ce i-a comparat pe ucraineni cu britanicii care au votat pentru Brexit

Într-un discurs ţinut sâmbătă la congresul Partidului Conservator, ce are loc la Blackpool, Johnson a afirmat că este „instinctul poporului acestei ţări, ca şi al poporului ucrainean, de a alege libertatea”. El a dat ca „exemplu recent celebrul” referendum pentru Brexit din iunie 2016.

„Atunci când britanicii au votat pentru Brexit, în număr atât de mare, nu cred că a fost pentru că erau ostili străinilor. A fost pentru că voiau să fie liberi să facă lucrurile diferit şi pentru ca ţara să se poată conduce singură”, a spus Boris Johnson.

Declaraţiile lui au suscitat reacţii scandalizate, fostul preşedinte ale Consiliului European, polonezul Donald Tusk, scriind pe Twitter că ele 'îi ofensează pe ucraineni, pe britanici şi bunul simţ'.

La rândul său, fostul negociator european Guy Verhofstadt a considerat 'nebunească' această comparaţie făcută de Boris Johnson, el subliniind că „ucrainenii vor mai multă libertate şi să se alăture UE!”.

Şi diplomaţia franceză a reacţionat: „Dacă aş fi britanic, mi-ar fi ruşine. În calitate de diplomat francez, nu voi comenta pe Twitter”, a scris pe reţeaua socială Philippe Errera, director general pentru afaceri politice şi de securitate al Quai d'Orsay.

Într-un comentariu tot pe Twitter, deputatul britanic conservator Tobias Ellwood a afirmat că: 'Dacă vrem să-l învingem pe Putin, avem nevoie de un leadership şi de o unitate internaţionale'.

„A compara lupta poporului ucrainean contra tiraniei lui Putin cu poporul britanic care a votat pentru Brexit dăunează la nivelul leadership-ului politic pe care începem să-l arătăm”, a scris Ellwood, care este şi preşedinte al Comisiei pentru apărare a parlamentului.

Citeste si:
Rishi Sunak va fi numit premier al Marii Britanii de către regele...
Rishi Sunak va fi numit...

Reacţionând la afirmaţiile premierului său, ministrul de finanţe Rishi Sunak a declarat duminică la SkyNews că nu consideră comparabile cele două situaţii.

„În mod evident, ele nu sunt direct analoage şi nu cred că prim-ministrul a spus că ele ar fi direct analoage”, a comentat Sunak. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Martie 2022 - 07 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.