Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a acuzat joi Rusia că „se preface că negociază" un armistiţiu în Ucraina, lăsând în acelaşi timp în continuare „armele să vorbească"

(Franța) Le Drian: „Rusia se preface că negociază în timp ce lasă armele să vorbească”

„La fel ca în Alep (Siria) sau Groznîi (Cecenia), "logica rusă (...) se bazează pe tripticul obişnuit: bombardamente fără discernământ, aşa-zise 'coridoare' umanitare concepute pentru a acuza apoi adversarul că nu le respectă şi negocieri fără alt obiectiv decât cel de a se preface că negociază", a declarat Le Drian într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien.

„Rusia a ales să lase în continuare armele să vorbească", ea „refuză pentru moment" armistiţiul, a declarat oficialul francez, care a invocat în sprijinul acuzaţiilor sale „maximizarea (de către Rusia) a exigenţelor sale", „dorinţa sa privind o capitulare ucraineană" şi „agravarea războiului de asediu".

„Acesta este un proces dramatic cu o brutalitate de lungă durată", a completat ministrul francez, apreciind că de partea sa Ucraina se angajează „cu responsabilitate şi deschidere în negocieri”.

De asemenea, și țările occidentale se află într-o logică „a agravării determinată de sancțiuni, până când președintele Vladimir Putin va considera că prețul care trebuie plătit pentru continuarea conflictului este atât de ridicat, încât este preferabil să se angajeze într-un armistițiu și să se angajeze în adevărate negocieri”, a mai spus Le Drian.

În cazul în care Rusia va folosi „mijloace chimice sau bacteriologice” în Ucraina, aceasta „va constitui o escaladare intolerabilă și va determina ca răspuns sancțiuni economice absolut masive și radicale, fără menajamente”, a avertizat ministrul de Externe.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Stadiul negocierilor ruso-ucrainene

Tratativele dintre Rusia și Ucraina au continuat miercuri, Moscova afirmând că acestea vizează mai ales un statut de neutralitate pentru Kiev. Chiar și așa, Ucraina a respins conceptul unei neutralități după model suedez sau austriac avansat de Moscova. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că este pregătit să renunțe la aderarea țării sale la NATO.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.