SUA s-au declarat îngrijorate de poziția de „aliniere a Chinei cu Rusia” cu privire la conflictul armat din Ucraina, a transmis luni o înaltă responsabilă de la Washington, după o întâlnire între cele două state la Roma, dar care nu a fost de natură să ducă la o scădere a tensiunii. 

SUA s-au declarat îngrijorate de „alinierea Chinei cu Rusia”

SUA au fost reprezentate la această întrunire de consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, iar China de cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist chinez pentru diplomație, Yang Jiechi. Discuția a durat șapte ore, a comunicat reprezentanta Casei Albe, care a adăugat că tratativele au fost „intense” și „foarte deschise”, notează AFP și Reuters.

Aceeași sursă a dat asigurări că întâlnirea era pregătită din luna decembrie. Reprezentanta Casei Albe nu a comentat informațiile apărute în publicația americană The New York Times (NYT)), potrivit cărora Moscova i-ar fi cerut Beijingului ajutor economic și militar în cadrul războiului din Ucraina. China a dezmințit aceste informații și a denunțat că „SUA răspândesc știri false despre China”.

„Este complet fals, este pură dezinformare. China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Publicația americană, care a citat responsabili sub protecția anonimatului, a informat că Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar și ajutor economic pentru a depăși sancțiunile internaționale. Responsabilii nu au menționat natura ajutorului cerut și nici dacă Beijingul a răspuns.

„Supraveghem îndeaproape măsura în care China furnizează, într-un fel sau altul, asistenţă materială sau economică Rusiei", a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american, duminică, la CNN.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

„Am făcut cunoscut Beijingului că nu vom rămâne pasivi şi nu vom lăsa nicio ţară să compenseze pierderile Rusiei cauzate de sancţiunile economice", a adăugat el.

„Absolut, vor fi consecinţe în cazul unor acţiuni importante vizând să ocolească sancţiunile", a avertizat Jake Sullivan.

Până acum, Statele Unite nu au precizat ce fel de acțiuni chineze ar putea atrage un răspuns din partea sa ori ce formă ar putea lua acel răspuns. Printre altele, Washingtonul a acuzat China că a contribuit la propaganda „minciunilor” rusești despre presupusele laboratoare de arme biologice și chimice ale SUA în Ucraina. De la începutul războiului, 24 februarie, regimul comunist chinez, apropiat de Moscova, s-a abținut să îi ceară președintelui rus Vladimir Putin să își retragă armata din Ucraina.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.