O femeie a pătruns pe neaşteptate, luni seară, în timpul celui mai urmărit buletin de ştiri televizat din Rusia cu o pancartă denunţând ofensiva militară din Ucraina, o scenă extrem de rară într-o ţară în care informaţiile sunt strict controlate, notează AFP.
 

O jurnalistă de la Pervîi Kanal a întrerupt buletinul de știri cu o pancartă anti-război

ONG-ul pentru apărarea drepturile protestatarilor OVD-Info, care o prezintă pe această femeie drept Marina Ovsiannikova, angajată a postului, a raportat că ea a fost arestată şi dusă la poliţie. Scena a avut loc în cursul principalului program de informaţii de seară al celui mai puternic canal de televiziune din ţară, Pervîi Kanal, numit "Vremia" (Timpul), o întâlnire zilnică urmată de milioane de ruşi încă din epoca sovietică.

În timp ce cunoscuta prezentatoare Ekaterina Andreeva vorbeşte, în spatele ei apare Marina Ovsiannikova cu un carton pe care scrie "Nu războiului. Nu credeţi propaganda. Aici vă mint".

"Ruşii sunt împotriva războiului", se mai putea citi pe pancarta pe care erau desenate drapelul Ucrainei şi cel al Rusiei.

Femeia ar putea fi urmărită pentru discreditarea folosirii forţelor armate ruse

Imperturbabilă, prezentatoarea a continuat să vorbească câteva secunde în timp ce protestatara scanda "Nu războiului", apoi canalul a difuzat în grabă un reportaj despre spitale, încheind transmisia în direct din platou.

"Se desfăşoară o anchetă internă" cu privire la acest "incident", a declarat laconic Pervîi Kanal într-un comunicat. Potrivit agenţiei de presă Tass, tânăra ar putea fi urmărită penal pentru "discreditarea folosirii forţelor armate ruse".

Puterea de la Moscova a făcut recent să fie votate recent mai multe legi care prevăd pedepse grele de până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea a ceea ce autorităţile consideră a fi "informaţii false" despre armată. Simpla utilizare a cuvântului "război" de către media sau persoane particulare pentru a descrie intervenţia rusă în Ucraina este pasibilă de urmărire penală.

Citeste si:
Jurnalista care a protestat în direct împotriva războiului a...
Jurnalista care a protestat...

Momentul s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare

Videoclipul incidentului a devenit viral pe reţelele sociale, numeroşi internauţi salutând "curajul extraordinar" al acestei femei, în contextul unei represiuni brutale împotriva tuturor formelor de disidenţă. De la începutul intervenţiei în Ucraina la 24 februarie, câteva mii de manifestanţi au fost arestaţi în Rusia, dintre care peste 5.000 doar la 6 martie.

"Salvarea Rusiei poate veni doar de la femei ca ea!", s-a entuziasmat pe Twitter un internaut, în timp ce altul a cerut ca ea "să fie protejată imediat".

Leonid Volkov, un apropiat al opozantului Aleksei Navalnîi, încarcerat de anul trecut după ce a supravieţuit otrăvirii, a declarat pe Twitter că mişcarea sa este "gata să plătească orice amendă" care i-ar fi aplicată Marinei Ovsiannikova. Într-un videoclip înregistrat anterior şi publicat de OVD-Info, Marina Ovsiannikova a explicat că tatăl ei fiind ucrainean şi mama ei de origine rusă, nu poate vedea cele două ţări ca pe inamici.

Citeste si:
Atacuri cu drone în Rusia. 14 soldați ruși ar fi fost răniți la o...
Atacuri cu drone în Rusia. 14...

Rușii au blocat mai multe trusturi și rețele pe care nu le pot controla

"Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Mi-e foarte ruşine de asta astăzi", a spus ea.

"Mi-e ruşine că am permis ca minciunile să fie difuzate la televizor, îmi este ruşine că am permis ca poporul rus să fie zombificat", a adăugat ea.

În încercarea lor de a controla toate informaţiile despre conflict, autorităţile au blocat majoritatea media încă independente, precum şi principalele reţele de socializare, precum Twitter şi Facebook. Ca urmare, majoritatea ruşilor are acces doar la versiunea oferită de guvern şi media controlate de Kremlin, printre care Pervîi Kanal, despre o "operaţiune militară specială" vizând "denazificarea" Ucrainei şi prevenirea unui "genocid", informează Agerpres.

Citeste si:
Discursul lui Putin de Ziua Victoriei: „Ne mândrim cu participanții...
Discursul lui Putin de Ziua...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.