Imagini care relevă tragedia din Ucraina au fost publicate pe Facebook de Serghei Shumylo, un fost jurnalist ucrainean, în prezent cercetător la Institutul de Istorie și Academia Națională de Științe a Ucrainei. Ziaristul a explicat că ucrainenii civili uciși în Cernihiv sunt îngropați în tranșee, într-o pădure de la marginea orașului, deoarece cimitirul din municipiu este bombardat constant de armata rusă. 

Ucrainenii uciși de ruși în Cernikiv sunt îngropaţi în tranşee, într-o pădure de la marginea orașului

„Deci în tranșee se ascund morții de bombardamentele rusești asupra civililor din Cernihiv. De când cimitirul principal al orașului Yacevo este sub bombardamentul constant al ocupanților ruși, morții sunt ascunși în pădurea regiunii Yaliv.

Excavatoarele dezgroapă tranșee și pun sicrie cu morții la rând... Memorie veșnică victimelor genocidului desfășurat de regimul lui Putin împotriva poporului ucrainean! Ucraina va câștiga! Glorie eroilor!”, a scris pe Facebook fostul ziarist.

Nota este însoțită de o fotografie cu mai multe sicrie așezate în linie, în tranșee, alături de câteva utilaje care fac loc în pământ morților. Peste 360 de civili au decedat în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, a anunțat duminică Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), recunoscând în același timp că cifrele reale sunt probabil „considerabil mai mari”.

Moscova va deschide azi culoare umanitare

Armata rusă a anunțat luni că va deschide mai multe culoare umanitare și va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din Kiev și din orașele Harkov, Mariupol și Sumî, notează AFP și Reuters, care citează Interfax.

„Având în vedere situaţia umanitară dezastruoasă şi deteriorarea sa severă în oraşele Kiev, Harkov, Sumî şi Mariupol, şi de asemenea la cererea personală a preşedintelui francez Emmanuel Macron către preşedintele rus Vladimir Putin, armata rusă declară o încetare a focului şi deschiderea de coridoare umanitare din raţiuni umanitare începând de la 10:00 ora Moscovei (07:00 GMT), 7 martie', a transmis Ministerul Apărării într-un comunicat transmis de Interfax.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Cei care părăsesc capitala Ucrainei vor fi apoi transportați pe calea aeriană în Rusia, a completat ministerul. „Încercările din partea ucraineană de a înşela Rusia şi întreaga lume civilizată (...) sunt inutile de această dată”, mai transmite instituția rusă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.