Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, i-a ales marţi pe cei 14 vicepreşedinţi ai săi pentru cea de-a doua jumătate a actualului mandat legislativ, indică un comunicat al legislativului european.

S-au ales vicepreședinții Parlamentului European

Nouă vicepreşedinţi au fost aleşi în primul tur, trei în al doilea tur şi doi în ultimul tur.

În ordinea numărului de voturi obţinute, noii vicepreşedinţi ai Parlamentului European sunt Othmar Karas (PPE, Austria), Pina Picierno (S&D, Italia), Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalia), Ewa Kopacz (PPE, Polonia), Eva Kaili (S&D, Grecia), Evelyn Regner (S&D, Austria), Rainer Wieland (PPE, Germania), Katarina Barley (S&D, Germania), Dita Charanzova (Renew Europe, Cehia), Michal Simecka (Renew Europe, Slovacia), Nicola Beer (Renew Europe, Germania), Roberts Zile (ECR, Letonia), Dimitrios Papadimoulis (Stânga, Grecia) şi Heidi Hautala (Verzi, Finlanda).

În conformitate cu articolul 15 din Regulamentul de procedură al PE, candidaţii pentru funcţiile de vicepreşedinte sunt numiţi pe aceeaşi bază ca şi pentru preşedinte - adică fie de către un grup politic, fie de către un grup de deputaţi care atinge pragul redus (1/20 dintre deputaţi).

Retail jobs

Cum au loc alegerile vicepreședinților

Cei 14 vicepreşedinţi sunt aleşi printr-un singur tur de scrutin, cu majoritatea absolută a voturilor exprimate. Dacă nu sunt ocupate toate cele 14 poziţii în primul tur de scrutin, se organizează un al doilea tur de scrutin pentru locurile rămase, în aceleaşi condiţii. În cazul în care este necesar un al treilea vot pentru finalizarea procesului, este suficientă o majoritate simplă. Chestorii sunt aleşi în acelaşi mod.

Vicepreşedinţii şi chestorii, împreună cu preşedintele, fac parte din Biroul Parlamentului. Biroul PE stabileşte norme pentru buna funcţionare a Parlamentului. Printre alte sarcini, acesta elaborează proiectul preliminar de buget al Parlamentului şi decide cu privire la chestiuni administrative, de personal şi organizatorice.

Citeste si:
Parlamentul European își alege un nou președinte. Cine este favoritul
Parlamentul European își...

Rolul vicepreședinților

Pe lângă rolul lor în cadrul Biroului, vicepreşedinţii îl pot înlocui pe preşedinte, inclusiv în ceea ce priveşte prezidarea dezbaterilor în plen şi reprezentarea Parlamentului în cadrul unor ceremonii sau acte specifice, atunci când este necesar. Chestorii se ocupă de chestiuni administrative care îi afectează în mod direct pe eurodeputaţii şi sunt membri ai Biroului în calitate de consilieri, informează Agerpres.

La alegerea membrilor Biroului PE, grupurile politice urmăresc să se asigure că vicepreşedinţii şi chestorii reflectă în linii mari componenţa numerică a grupurilor şi iau în considerare rezultatele votului în urma alegerii preşedintelui.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Ianuarie 2022 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.