Curtea Supremă a Marii Britanii a refuzat cererea de introducere a genului „X” neutru pe actele de identitate britanice. Instanța a motivat că genul trebuie să fie un sistem legal construit pe o distincție clară între bărbați și femei.

Marea Britanie, contra genului „X” în actele de identitate

Președintele Curții Supreme a Marii Britanii a motivat decizia cu unanimitate de voturi, că scopul guvernului este de a garanta securitatea, de a reduce costurile și „menține o abordare coerentă în privința problemelor legate de gen în legislație și administrație este legitim”, potrivit Deccan Herald.

Judecătorii au menționat că nu există lege care să recunoască persoanele fără sex atâta timp cât numeroase legi clasifică oamenii în bărbați și femei. Persoanele care au susținut această modificare au declarat că decizia este una„degradantă” și „dezumanizantă” și că Marea Britanie s-a distanțat de mai multe țări care au acceptat această schimbare.

Ce țări au adoptat genul „X” în actele de identitate

Christie Elan-Cane, cel care încearcă să obțină încă din anul 1995 un pașaport cu genul „X”, susține că va face apel la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în baza încălcării dreptului la viața privată. Până acum, Statele Unite, India, Australia și Islanda au adoptat și au eliberat primele pașapoarte cu genul „X” în dreptul sexului.

„Este greșit ca cineva care nu este nici bărbat nici femeie să fie forțat să aibă un gen inadecvat (…) pe actele noastre. Este degradant, este dezumanizat, este jignitor”, afirmă Elan-Cane.

Magistrații britanici au subliniat că Elan-Cane nu a avut parte de hărțuiri la graniță când și-a prezentat pașaportul, față de cazul unei femei franceze, caz asupra căruia CEDO s-a pronunțat anterior.

Citeste si:
Actele de identitate ar putea fi eliberate la orice serviciu de...
Actele de identitate ar putea...

„Probabil cel mai important, nu există o discrepanță între înfățișarea fizică a solicitantului și indicativul „F” de pe pașaportul solicitantului”, afirmă Curtea Supremă a Marii Britanii în decizia sa.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Decembrie 2021 - 05 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.