Potrivit unui nou proiect de lege dezbătut de senatori, actele de identitate ar putea fi eliberate din orice altă localitate din țară, indiferent de localitatea de domiciliu.

Actele de identitate, eliberate de la orice sediu de evidență a persoanelor

Proiectul de lege este dezbătut în Senat în prezent. Acesta prevede ca orice cetățean român să își poată schimba cartea de identitate la orice serviciu de evidență persoanelor, indiferent de unde se află în România.

Conform legislației în vigoare, un cetățean român își poate schimba cartea de identitate numai la sediul serviciului de evidență a persoanelor de pe raza localității sau a reședinței unde locuiește.

De asemenea, în discuție se află și legea care prevede schimbarea domiciliului. Cetățenii români care nu mai locuiesc la adresa de reşedință ar putea fi obligați să anunțe serviciul de evidenţă a populaţiei în termen de 15 zile.

Retail jobs

Se limitează numărul persoanelor înscrise la o adresă

Autorităților vor să introducă schimbări și în ceea ce privește numărul de persoane care pot fi înscrise într-o locuință. Dacă până acum acest lucru era nelimitat, acest lucru ar urma să fie interzis. Nu puține sunt cazurile în care autoritățile au depistat la o singură adresa sute și mii de persoane care erau înscrise. Cele mai multe dintre cazuri au fost depistate în localități din Galați, Vaslui, Iași.

Este prevăzut ca într-un imobil cu o suprafață utilă de 37 de metri pătrați să poată sta o singură persoană, iar într-o locuință cu până la 110 metri pătrați suprafață utilă să poată sta doar 8 persoane. De la această regulă se admite o singură excepție, doar dacă locatarii sunt membri ai aceleiași familii până la gradul 4.

Citeste si:
Ziua Tineretului: Câți români mai au domiciliul în România
Ziua Tineretului: Câți români...

În prezent, proiectul de lege nu a fost aprobat și se află în dezbatere în Senat. Pentru ca acesta să intre în vigoare este nevoie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și să fie publicat în Monitorul Oficial.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.