Cotidianul german BILD dezvăluie, citând surse NATO și din cadrul serviciilor de informații occidentale, că Vladimir Putin plănuiește ocuparea a două treimi din teritoriul Ucrainei în trei faze. SUA a arătat miercuri „probe” care ar demonstra că Rusia ia în calcul „acțiuni agresive împotriva Ucrainei”. 

Vladimir Putin plănuiește o invazie în trei etape în Ucraina

„Suntem profund preocupaţi de probele că Rusia a făcut planuri pentru acţiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea destabilizării Ucrainei din interior, precum şi operaţiuni militare la scară mare", a declarat, miercuri, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, cu prilejul unei reuniuni a NATO de la Riga.

Faza 1: Cucerirea sudului Ucrainei

Rusia ar intenționa, în prima fază a atacului, să cucerească sudul Ucrainei, pentru a asigura aprovizionarea Crimeei și pentru a bloca accesul Ucrainei spre mare. Kremlinul vrea să utilizeze nazele transferate din Marea Baltică în regiune „pentru a transporta tancuri și trupe din Crimeea în regiunea Odesa”, a spus un ofițer de rang înalt, citat de BILD.

Conform unei alte surse, Rusia ar avea în plan o operațiune de debarcare la est de Odesa. Ulterior, armata rusă va „înainta la nord-est de oraș, apoi vor face stânga și vor avansa în Transnistria”, înconjurând Odesa. De asemenea, se urmărește blocarea podurilor peste cel mai important râu al teritoriului. În acest timp, din Crimeea vor fi lansate focuri de artilerie asupra punctelor strategice ucrainene.

Din Donbasul vor fi puse în mișcare tancuri rusești, operațiune sprijinită de marină și aviație, urmând să ajungă în Zaporojie, un centru militar ucrainean. Dacă planul va ieși, Putin va construi un coridor până la granița NATO cu România.

Faza 2: Nord-est

Armata rusă ar urma să slăbească capacitățile militare ale Ucrainei pe întreg teritoriul său, iar tancurile rusești ar putea ajunge în regiunile Lugansk și Harkov. De acolo ar putea avansa spre Dnipro și Poltavo.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

„Vor înconjura orașele și vor întrerupe electricitatea, gazul și aprovizionarea cu alimente. În câteva săptămâni, se vor afișa ca salvatori ai civililor”, potrivit unei surse oficiale.

Faza 3: Atacul

Rusia ar plănui atacarea Kievului din nord. „Asta s-ar putea întâmpla chiar de la începutul războiului, în funcție de circumstanțe”, spun surse oficiale. Sursele citate de BILD susțin că dotările din prezent ale armatei ucrainene nu vor fi suficiente pentru atacul Rusiei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Decembrie 2021 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.