În Spania s-a lansat un proiect, „Sala Plânsului”, cu scopul de a înlătura prejudecăţile din societate legate de sănătatea mintală și de a-i ajuta pe oamenii care trec prin momente grele psihologice și simt nevoia să se descarce.

Spania a creat o cameră a plânsului

„Intraţi şi plângeţi” / „Şi eu am anxietate”, sunt mesajele care îi întâmpină pe oameni în La Lloreria – Sala Plânsului din Spania. Încăperea este amenajată special pentru persoanele care simt nevoia să se descarce emoțional, iar într-un colţ al camerei sunt numere de telefon la care oamenii pot apela când au nevoie.

Sala Plânsului este un proiect desfășurat într-o clădire din centrul Madridului, care are drept scop să înlăture prejudecăţile din societate legate de sănătatea mintală.

„Este o idee excelentă pentru a ilustra problema sănătăţii mintale. Este stigmat să plângi în Spania, ca în multe alte ţări”, a spus Jon Nelssom, un student suedez care locuieşte în capitala Spaniei.

Finanțare de 100 de milioane de euro pentru asistența mintală

În urmă cu o săptămână, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că se va oferi 100 de milioane de euro pentru asistenţa mentală, care va cuprinde servicii precum o linie de asistenţă ce va funcţiona 24 din 24 pentru prevenirea cazurilor de sinucidere.

„Nu este un subiect tabu, este o problemă de sănătate publică despre care trebuie să vorbim şi să acţionăm în consecinţă”, a afirmat el despre bolile mintale în momentul lansării acțiunii pe 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale.

În anul 2019, 3.671 de persoane şi-au pus capăt zilelor în Spania. După cauzele naturale, sinuciderile ocupă al doilea loc la cauzele frecvente ale deceselor. Unul din 10 adolescenţi a fost diagnosticat cu o problemă legată de sănătatea mintală, în timp ce 5,8% din populaţia țării suferă de anxietate, potrivit datelor guvernamentale.

Citeste si:
O femeie de 115 ani din Spania ar putea fi noua decană de vârstă a...
O femeie de 115 ani din...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Octombrie 2021 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.