Mai multe mii de persoane au defilat sâmbătă în centrul Romei pentru a protesta faţă de obligaţia certificatului sanitar în toate locurile de muncă începând de la 15 octombrie.

Italienii protestează contra certificatului de vaccinare obligatoriu

Introdus în luna august pentru muzee, evenimente sportive şi servirea mesei în interiorul restaurantelor, permisul sanitar poate fi un certificat de vaccinare, o dovadă a recuperării după contractarea COVID-19 ori un test negativ.

În urmă cu peste trei săptămâni, premierul italian Mario Draghi a anunţat extinderea sa din 15 octombrie la toate locurile de muncă, pasibilă de o suspendare a salariului pentru angajaţii care refuză să se supună. Era deja obligatoriu pentru tot personalul medical şi didactic.

"Am fost suspendaţi amândoi acum două luni", au povestit pentru AFP Cosimo şi Morena, în vârstă de 40 de ani, ambii infirmieri. Cuplul are probleme imune şi alergice şi a fost scutit de obligaţia de vaccinare de către medicul de familie, a dat asigurări Cosimo, dar au fost suspendaţi de la muncă, fără salariu.

"Ne-am luat un avocat pentru că avem acasă gemeni de 20 de ani care sunt încă în grija noastră", a adăugat el.

Citeste si:
Ciocniri violente între militanţii Hezbollah şi armata libaneză în...
Ciocniri violente între...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Protestatarii s-au încăierat cu poliția

Manifestaţia, la care au participat şi membri ai unor grupări de extremă-dreaptă, a fost marcată de câteva altercaţii cu poliţia.

Maria Ballarin, pensionară, a denunţat, la rândul său, "un şantaj criminal şi laş" din partea statului care nu vrea "să îşi asume responsabilităţile şi să facă obligatorie vaccinarea", dar "obligă indirect oamenii să se vaccineze pentru a putea merge la muncă".

"Nu este un instrument de combatere a pandemiei (...), este un instrument de control al populaţiei", a adăugat timpul marşului soţul ei, Marco Salvatori, fost angajat al unei bănci care s-a grăbit să se pensioneze pentru a evita testarea o dată la două zile.

"Ultima mea zi de lucru este pe 15 şi în acea zi voi face telemuncă, pentru că din acea zi sunt obligat să prezint acest permis fascist de liberă trecere", a spus el.

Citeste si:
Vedete despre care habar nu aveai că apar în jocuri video
Vedete despre care habar nu...

Proteste în mai multe orașe din Italia

Manifestaţia a fost autorizată, dar câteva sute de persoane s-au desprins din marş, încercând să ajungă la sediul guvernului. Poliţia a trebuit să folosească tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a-i opri pe cei mai violenţi. Potrivit agenţiei AGI, mai multe persoane au fost arestate.

Alte manifestaţii împotriva certificatului sanitar au mai avut loc sâmbătă în Italia: la Roma, Milano (nord) sau Cesena (centru).

Potrivit datelor raportate de Ministerul Sănătăţii, aproximativ 80% din populaţia Italiei în vârstă de peste 12 ani este complet vaccinată.Italia, prima ţară europeană lovită de pandemie, a plătit un preţ mare cu peste 130.000 de decese, informează Agerpres.

Citeste si:
Proteste în fața Palatului Cotroceni. Politicienii sunt huiduiți...
Proteste în fața Palatului...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.