Talibanii se pregăteau miercuri la Kandahar pentru o paradă militară cu echipamente donate de SUA vechiului guvern învins după 20 de ani de război. Printre aceste materiale urmează să fie folosit și un elicopter american.

Un lung şir de vehicule Humvee avansa încet pe o şosea din afara Kandaharului, al doilea cel mai mare oraş din Afganistan. Drapele talibane în culorile alb şi negru erau agăţate de antenele multora dintre aceste vehicule americane, a remarcat reporterul AFP.

Combatanţi talibani erau de asemenea văzuţi la volanul unor camioane folosite de trupele internaţionale şi de cele afgane.

Cel puţin un elicopter Blackhawk a survolat oraşul, pilotat probabil de un fost pilot al armatei afgane. În imagini cu pregătirea paradei militare distribuite pe internet se observă un elicopter survolând acele locuri purtând drapelul talibanilor.

Oraşul Kandahar este leagănul mişcării talibanilor. De aici ei au pornit în 1996 ofensiva prin care au cucerit Afganistanul, rămânând la putere până în 2001, când au fost înlăturaţi de coaliţia internaţională condusă de SUA.

Potrivit mişcării islamiste, liderul acesteia, Hibatullah Akhundzada, care trăieşte într-o discreţie absolută, se află la Kandahar. Circulau zvonuri că acesta ar fi urmat să apară în public, ceea ce încă nu s-a întâmplat.

Mii de susţinători ai talibanilor au ieşit marţi pe străzile din Kandahar, într-un concert de claxoane şi de strigăte de 'Allah Akbar', bucuroşi de plecarea ultimilor soldaţi americani din Afganistan.

'Am învins superputerea. Afganistanul este cimitirul superputerilor'', scandau bărbaţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în ţinutele tradiţionale.AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Septembrie 2021 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.