Mai multe evenimente culturale vor avea loc marţi la Chişinău şi în alte localităţi ale Republicii Moldova în cadrul celei de-a 32-a ediţii a Sărbătorii Naţionale 'Limba noastră cea română'.

Ziua Limbii Române, sărbătorită în Republica Moldova

Potrivit Direcţiei Cultură a Primăriei municipiului Chişinău, şirul de evenimente festive va începe la ora 09:00 cu o liturghie care va avea loc la Cimitirul Central. Scriitoarea şi criticul literar Maria Pilchin va prezenta o pledoarie dedicată poetului Alexei Mateevici, urmată de un recital de poezie cu genericul "Odă limbii române".

Inaugurarea oficială a Sărbătorii Naţionale "Limba Noastră" este prevăzută pentru ora 10:00, printr-o depunere de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. La ora 10:25 va avea loc spectacolul literar-muzical "Umbra unui vis", cu participarea actorului Nicolae Jelescu şi a folkiştilor Viorel Burlacu, Maria Mocanu şi Victor Buruiană.

Programul evenimentului sărbătorit la Chișinău

În intervalul orar 11:15-11:45 este planificat "tabloul muzical" cu genericul "Sfântă ni-i casa", cu participarea "Aldea-Teodorovici Orchestra'. Între orele 11:45 şi 12:00 va avea loc decernarea premiilor Concursului naţional "Dictare pentru fiecare", oferite de Primăria Chişinău.

Evenimentele festive vor continua cu prezentarea operei marilor clasici, consacrată limbii române, la ora 12:00-12:30, cu participarea Teatrului-laborator 'Arta şi gândul", iar la ora 15:00, la Centrul expoziţional "Constantin Brâncuşi", va fi inaugurată expoziţia-concurs de artă plastică contemporană cu genericul "Saloanele Moldovei", ediţia a XXXI-a. Tot aici Primăria Chişinău va decerna Marele premiu.

Evenimentul respectă măsurile anti-COVID-19

La ora 16:00, la terasa Uniunii Scriitorilor din Moldova va avea loc Gala Premiilor Literare "Scriitorii pentru capitală şi capitala pentru scriitori". Vor fi decernate premii oferite de Primăria Chişinău.

De asemenea, în intervalele orare 11:00-13:00 şi 15:00-17:00, în sectoarele capitalei, parcuri şi în scuaruri vor fi organizate acţiuni şi manifestări cultural-artistice consacrate Sărbătorii Limbii Române.

Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...

Desfăşurarea evenimentelor tematice va fi asigurată cu respectarea măsurilor anti-coronavirus. De asemenea, pe parcursul zilei, voluntarii Centrului Municipal de Tineret din capitală vor distribui dezinfectant şi măşti de protecţie participanţilor la evenimentele anunţate, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.