Comisia de eliberare condiționată din statul California a aprobat în cele din urmă, vineri, după 15 refuzuri succesive, eliberarea din închisoare a lui Sirhan Sirhan. Bărbatul a fost condamnat pentru uciderea lui Robert Kennedy, fratele mai mic al lui John Fitzgerald Kennedy, în timpul campaniei prezidenţiale din 1968.

Sirhan Sirhan, ucigașul lui Robert Kennedy, va ieși din închisoare

Sirhan Sirhan, în vârstă de 77 de ani, a fost condamnat pe 17 aprilie 1969 pentru asasinarea senatorului de New York. A fost condamnat la moarte, dar sentinţa i-a fost comutată în închisoare pe viaţă în 1972, ca urmare a unei scurte aboliri a pedepsei cu moartea în California. După o perioadă de 90 de zile de examinare, decizia de eliberare condiţionată a comisiei va fi transmisă guvernatorului Californiei, care o poate respinge sau modifica.

Sirhan Sirhan, un imigrant palestinian, l-a ucis pe Bobby Kennedy la hotelul Ambassador din Los Angeles, în timp ce senatorul se afla în campanie internă în cadrul Partidului Democrat pentru nominalizarea la candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Alte cinci persoane au fost rănite în atacul armat. El şi-a justificat crima invocând sprijinul acordat de Robert Kennedy vânzării de avioane militare Israelului.
În timpul cererii sale precedente de eliberare condiţionată din 2016, Sirhan a mărturisit că a băut prea mult în noaptea crimei şi că şi-ar fi dorit "să nu se fi întâmplat nimic". De asemenea, el a dat asigurări că mărturiile din timpul procesului au fost făcute la sugestia unui avocat care l-a sfătuit greşit şi l-a convins că este vinovat.

Printre probele prezentate în timpul procesului s-au numărat şi caiete care îi aparţineau şi în care era scris "RFK trebuie să moară". Mai multe persoane, printre care unul din fiii lui Bobby Kennedy, nu au fost convinse că Sirhan este într-adevăr autorul crimei sau că a acţionat de unul singur.

Printre detaliile tulburătoare ale acestui caz se numără faptul că fostul ministru al justiţiei şi senator de New York a fost atins de un glonţ în spatele urechii drepte tras de la mică distanţă, în timp ce se presupune că Sirhan se afla în faţa sa. De asemenea, potrivit unui expert în acustică, în noaptea dramei au fost trase 13 focuri de armă, iar arma lui Sirhan avea o capacitate de numai opt cartuşe.

În 2018, Robert F. Kennedy Jr. a dezvăluit că l-a vizitat pe Sirhan Sirhan în închisoare."M-am dus pentru că eram curios şi tulburat de dovezile pe care le-am văzut", a declarat el pentru Washington Post."Am fost tulburat de ideea că este posibil ca o persoana greşită să fie condamnată pentru uciderea tatălui meu".

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Sora lui, Kathleen Kennedy Townsend, s-a alăturat solicitării redeschiderii anchetei.

Bobby Junior a trimis comisiei o scrisoare în care cerea eliberarea condiţionată a lui Sirhan, iar fratele său mic, Douglas Kennedy, i-a susţinut demersul în timpul audierii de vineri.

Paul Schrade, un prieten al familiei Kennedy, care a fost împuşcat în cap, a militat de asemenea mult timp în favoarea eliberării lui Sirhan."Este o decizie bună", a declarat el vineri pentru AFP."Sunt foarte recunoscător comisiei pentru că i-a dat lui Sirhan şansa de a se întoarce acasă", a adăugat americanul în vârstă de 96 de ani. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 August 2021 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.