Talibanii au dat sâmbătă un ultimatum funcționarilor guvernului pe care l-au înlăturat de la Kabul să predea toate armele și bunurile publice. Decizia este menită să consolideze noua administrație a islamiștilor cu câteva zile înainte retragerii complete a trupelor internaționale.

Talibanii le-au dat ultimatum funcționarilor afgani

''Îi informăm pe toţi cei care deţin echipamente, arme, muniţii şi alte bunuri ale guvernului să predea obiectele menţionate organelor pertinente ale Emiratului Islamic în termen de o săptămână'', a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, adăugând că aceia care nu se conformează dispoziţiei vor suporta consecinţe legale.

Deşi au preluat puterea din 15 august, liderii talibani le-au ordonat combatanţilor din subordine să nu pătrundă în locuinţele particulare şi să nu ia niciun bun public. Ei au anunţat de asemenea că vor înregistra toate armele şi muniţiile lăsate în urmă de trupele internaţionale sau capturate de la cele afgane.

Dispoziţia de predare voluntară a armelor, muniţiilor şi a altor bunuri survine în timp ce liderii mişcării islamiste se pregătesc să anunţe noul guvern afgan pe care speră să-l definitiveze înainte de retragerea completă a trupelor internaţionale pe 31 august.

Surse din rândul talibanilor susţin că aceştia au început să preia controlul zonei militare a aeroportului din Kabul, cedată de militarii americani pe măsura retragerii acestora. Armata americană a preluat controlul asupra acestei zone la o zi după ce talibanii au cucerit capitala, într-un aparent pact de neagresiune care a permis Statelor Unite şi aliaţilor acestora să evacueze de atunci printr-un pod aerian peste 110.000 de persoane, majoritatea afgani, operaţiune care este pe punctul să se încheie.

Majoritatea ţărilor implicate au oprit deja evacuările, în contextul deteriorării situaţiei de securitate la Kabul, unde un atentat comis joi în apropierea aeroportului şi revendicat de gruparea Statul Islamic s-au soldat cu cel puţin 170 de morţi, printre care 13 militari americani.AGERPRES.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 August 2021 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.