Actrița americană Angelina Jolie și-a făcut vineri cont de Instagram special pentru a vorbi internauților despre situația în care se află Afganistanul, dar în special despre femeile și copiii de acolo, care se află acum în pericol. În prima sa postare, starul a făcut publică o scrisoare pe care a primit-o de la o adolescentă afgană ce denunță că drepturile și libertățile lor încep să se piardă.

Actrița Angelina Jolie a postat o scrisoare emoționantă primită de la o adolescentă afgană

O sursă apropiată Angelinei Jolie a declarat pentru revista People că actrița a considerat că acum este momentul potrivit pentru a se alătura platformei de socializare: „Angie s-a simțit nevoită să se alăture într-un moment în care femeile și tinerii din Afganistan își pierd capacitatea de a comunica pe rețelele sociale și de a se exprima liber”.

„În acest moment, oamenii din Afganistan își pierd capacitatea de a comunica pe rețelele sociale și de a se exprima liber. Așa că am venit pe Instagram pentru a împărtăși poveștile și vocile celor din întreaga lume care luptă pentru drepturile de bază ale omului”, este o parte din mesajul Angelinei Jolie notat alături de câteva imagini cu mai multe femei îmbrăcate în burqa - un văl care acoperă întreg corpul şi chipul, cu o plasă din pânză la nivelul ochilor - și scrisoarea primită.

Gândurile fetei din Afganistan

„Trăiesc în Afganistan și înainte ca talibanii să vină peste noi, cu toții mergeam la muncă și la școală, așa cum ar trebui. Cu toții aveam drepturi și eram capabili să ne apărăm drepturile, dar de când au venit peste noi, ne este frică de ei și avem impresia că visele noastre s-au spulberat. Drepturile noastre au fost încălcate, iar noi nu putem scăpa.

Mersul la școală și munca sunt mult prea departe. Unii oameni spun că talibanii se vor schimba, dar eu nu cred asta, pentru că au o istorie mult prea urâtă.

Întro zi, talibanii au venit la noi acasă și toți eram speriați. După acea zi, am început să mă gândesc la ce oră ar trebui să plec dimineața la școală în această situație sau când să mă întorc acasă, pentru că atunci când mă întorc este deja seară.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

(...) Poate că ne întoarcem în timp, în urmă cu 20 de ani, când nu aveam nici atunci drepturi, viața noastră era sumbră, cu toții ne-am pierdut libertatea, iar noi suntem din nou captivi.”

Fetele și femeile sunt în pericol

Talibanii au ocupat, în data de 15 august, capitala afgană Kabul, după ce timp de zece zile au cucerit toate orașele importante din țară. Odată cu revenirea lor la conducere, multe țări și organizații de apărare a drepturilor omului s-au declarat preocupate de soarta fetelor și femeilor din Afganistan. În intervalul 1996-2001, când insurgenții erau liderii acestui teritoriu, reprezentantele sexului feminin nu puteau să călătorească și nici să lucreze, fiind forțate să poarte în public burqa.
















A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

Citeste si:
Anamaria Prodan, scrisoare emoționantă pentru mama sa: „Îmi e atât...
Anamaria Prodan, scrisoare...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.