Ambalaje pentru chipsuri şi paste, saci şi pungi din plastic, toate au fost găsite în stomacul unei balene cu cioc eşuate sâmbătă într-o porţiune de litoral din Landes, Franţa.

Cadavrul balenei, care a fost găsit în stare de descompunere sâmbătă pe o plajă de nişte trecători, a fost apoi disecat de doi membri ai reţelei naţionale pentru monitorizarea animalelor eşuate din cadrul Observatorului Pelagis.

Pentru Willy Dabin, coordonatorul reţelei franceze de monitorizare a eşurărilor, prezenţa deşeurilor se explică prin starea precară de sănătate a balenei, un exemplar femelă, care suferea de o boală parazitară ce-i slăbise organismul şi o împiedicase să se alimenteze corespunzător.

Deşi în mod obişnuit balena cu cioc este „un vânător activ'', care plonjează la o adâncime de 1.000 de metri pentru a se alimenta, în special cu calamari, această femela „a fost nevoită să rămână la suprafaţă înghiţind tot ceea ce i-a trecut prin faţă'', a adăugat el.

„Din cauza bolii, a trecut de la statutul de vânător activ la cel de ţestoasă care înghite plastice pe care le confundă cu meduzele'', a exemplificat acesta, potrivit Agerpres.

„Astfel de deşeuri căptuşesc pereţii stomacului şi ai intestinului, putând provoca ocluzii şi împiedicând nutrienţii să treacă în sânge'', au mai precizat specialiştii.


Despre autor:


Ultima actualizare: 11 Mai 2021 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.