Cursa spaţială dintre cei mai bogaţi doi oameni din lume s-a intensificat şi a intrat într-o nouă etapă marţi, după ce CEO-ul companiilor SpaceX şi Tesla, Elon Musk, a ironizat încercarea miliardarului Jeff Bezos de a contesta în instanţă un contract major acordat de NASA.

Cei doi miliardari, care încearcă să lanseze rachete capabile să atingă orbite foarte înalte, au concurat pentru a obţinut un contract important acordat de guvernul american unei companii care trebui să construiască un vehicul spaţial ce va avea misiunea de a transporta echipaje de astronauţi pe Lună cel mai devreme în anul 2024.

Elon Musk a obţinut contractul, iar Jeff Bezos nu a fost deloc bucuros.

Reprezentanţii companiei Blue Origin, deţinută de Bezos, au depus luni o contestaţie la Government Accountability Office, în care au acuzat National Aeronautics and Space Administration (NASA) că a modificat criteriile de eligibilitate pentru ofertanţi în ultimul moment.

Elon Musk, care conduce compania SpaceX, a reacţionat publicând pe Twitter următorul mesaj: „Nu poţi s-o ridici (pe orbită). Lol".

Retail jobs

Magnatul sud-african nu a elaborat mesajul, dar a distribuit o captură de imagine cu un articol din 2019, publicat tot pe Twitter, care prezenta modulul de alunizare construit de Blue Origin.

Blue Origin a rămas mult în urma companiei SpaceX şi a United Launch Alliance (ULA) în ceea ce priveşte transportul orbital, pierzând contracte guvernamentale estimate la miliarde de dolari şi care vizau lansări spaţiale începând din 2022. ULA este un joint-venture între Boeing Co şi Lockheed Martin Corp.

Aceste companii private producătoare de rachete doresc în principal să trimită sateliţii unor clienţi pe orbita Terrei la un preţ accesibil şi reutilizând părţi ale rachetelor pentru a scădea costurile lansărilor spaţiale.

Blue Origin a suferit un nou eşec la începutul acestei luni, când NASA a acordat companiei SpaceX contractul ce prevede dezvoltarea modulului de aselenizare. Proiectul vizează trimiterea oamenilor pe Lună pentru prima dată după anul 1972.

Citeste si:
Jeff Bezos va dona 200 de milioane de dolari Institutului Smithsonian
Omul de afaceri Jeff Bezos va...

Compania SpaceX a participat de una singură la acea licitaţie guvernamentală, în timp ce Blue Origin s-a asociat cu Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp şi Draper.

Contestaţia depusă de Blue Origin a fost redactată într-un document ce conţine 50 de pagini, precizează cotidianul The New York Times.


Despre autor:


Ultima actualizare: 29 Aprilie 2021 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.