Hrănirea vacilor cu alge marine dintr-o specie din Australia s-a dovedit că poate reduce considerabil emisiile de metan de la acestea, a constatat o echipă internaţională de oameni de ştiinţă.

Studiul, care a fost publicat joi de Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) şi Universitatea din California, a relevat că Asparagopsis taxiformis - o algă ce se găseşte în largul coastelor Australiei - are potenţialul de a reduce în mod semnificativ emisiile rezultate din creşterea bovinelor.

Cercetătorii au constatat că înlocuirea în proporţie de 0,25% a hranei zilnice a vacilor cu aceste alge roşii are ca urmare o reducere a producţiei de metan, în medie, cu peste 50% de-a lungul unei perioade de 147 de zile.

Creşterea aportului de alge până la 0,5% din hrana zilnică a condus la o reducere cu 74% a emisiilor de metan, fără a afecta calitatea sau gustul cărnii.

Rob Kinley, cercetător-şef la Future Feed - un joint venture între CSIRO, Meat and Livestock Australia şi Universitatea James Cook, care se concentrează pe suplimentele pe bază de alge marine pentru reducerea cantităţii de metan emis în atmosferă - a declarat că aceste rezultate sunt fără egal.

Citeste si:
UE a adoptat obiectivul de a reduce emisiile de carbon cu 55% până...
UE a adoptat obiectivul de a...

„Vorbesc de la sine. Niciunele nu sunt nici măcar pe aproape. Nu există niciun alt compus de niciun fel, indiferent că este vorba de alge marine sau substanţe chimice (sintetice), care poate reduce metanul atât de mult fără a afecta animalul”, a declarat el pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).

„Metanul nu e necesar animalului, ci este doar un produs secundar al evoluţiei”, a adăugat el.

Asparagopsis taxiformis conţine niveluri ridicate de bromoform, o substanţă chimică ce poate stopa producerea de metan.

Emisiile de metan rezultate de la animale reprezintă 14,5% din cantitatea totală a gazelor cu efect de seră produse de activitatea umană.

Citeste si:
Cum menții florile proaspete cât mai mult timp. Iată câteva sfaturi...
Cum menții florile proaspete...

Conform Future Feed, utilizarea în masă a algelor marine în hrana pentru bovine ar fi extrem de semnificativă în reducerea emisiilor la nivel global.

„Dacă 10% dintre producătorii din industria creşterii animalelor ar adăugat 1% din făina de Asparagopsis la aportul zilnic de furaje al animalelor rumegătoare, este ca şi cum ai elimina 100 de milioane de maşini de pe drum”, a precizat organizaţia pe site-ul său, citat de Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.