Patru tineri au escaladat zilele trecute acoperişul abaţiei Mont-Saint-Michel, o populară destinaţie turistică în vestul Franţei, profitând de prezenţa unor schelele gigantice, instalate în urmă cu câteva luni pentru a servi unor ample lucrări de consolidare a faţadei monumentului.

Tinerii, care aveau în jur de 20 de ani, au fost chemaţi în faţa justiţiei, a anunţat marţi parchetul din Coutances (vest). Astfel de ''acte periculoase şi interzise'' vor ''face obiectul răspunderii penale ferme'', a subliniat procurorul districtual din Coutances, Cyril Lacombe.

Unul dintre aceştia a atins piciorul arhanghelului, care se află la o înălţime de peste 150 de metri, a precizat pentru AFP Thomas Velter, administratorul abaţiei, cel mai vizitat monument din Franţa, situat în afara regiunii pariziene.

Incidentele s-au petrecut sâmbătă şi luni. Cei patru tineri, precum şi o a cincea persoană care a filmat scena cu o dronă, trebuie să se prezinte în faţa justiţiei în perioada septembrie-noiembrie.

''Aceştia sunt adepţi a aceea ce se numeşte urbex sau explorare urbană, adică escaladă cu mâinile goale, aşa cum vedem cam peste tot în Franţa şi în lume pe monumente sau clădiri'', a precizat Velter, denunţând practici ''extrem de periculoase''.

Primii doi căţărători, care au escaladat sâmbătă faţada, au explicat că au folosit eşafodajul, iar ceilalţi doi au procedat în mod intenţionat la fel luni, a mai precizat acesta.

Măsurile de securitate au fost ''sporite'' în regiunea şantierului, a adăugat Velter, subliniind că o eventuală cădere a unuia dintre temerari ar fi fost mortală. Potrivit unei surse apropiate cazului, agenţi de pază supraveghează în prezent şantierul şi este preconizată montarea de sârmă ghimpată pe palisade.

Sisteme pentru supraveghere video, comandate anterior acestor incidente, vor sosi de asemenea ''foarte curând'', potrivit Centrului pentru monumente naţionale (CMN), care administrează abaţia şi care a anunţat că va depune plângere.

Infracţiunea de pătrundere fără autorizaţiei într-un loc istoric sau cultural este pedepsită cu amendă de până la 1.500 de euro.

Citeste si:
Balul Bucuriei 2023 a strâns 57.000 de euro, un nou record de...
Balul Bucuriei 2023 a strâns...

Lucrările spectaculoase de restaurare vizează faţadele de la nord şi vest ale abaţiei Mont-Saint-Michel, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, afectate de ploi, nisip şi vânt. În total, aproape 100 de metri cubi de piatră va fi înlocuită şi 8.500 de metri pătraţi de faţadă va fi curăţată.

Mănăstirea a fost ridicată, începând din secolul al X-lea, pe o stâncă ce se transformă în insulă pe perioada refluxului.

Închisă din octombrie ca urmare a COVID-19, abaţia va fi deschisă publicului şi pe timpul lucrărilor de consolidare, imediat ce restricţiile sanitare legate de epidemie o vor permite, informează Agerpres.


Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2021 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.