Unul dintre experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aflaţi în misiune în oraşul Wuhan din China pentru a investiga originile SARS-CoV-2 a pus la îndoială miercuri fiabilitatea informaţiilor serviciilor secrete americane privind pandemia, după critici ale Washingtonului.

"Să nu aveţi prea mare încredere în informaţiile serviciilor secrete americane", care, "sincer", "sunt eronate în numeroase aspecte", a scris Peter Daszak pe Twitter în ultima zi a vizitei sale în China.

Expertul a reacţionat la declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, care a părut să se distanţeze cu o zi în urmă de primele concluzii ale specialiştii OMS.

După o misiune de patru săptămâni la Wuhan, care a fost o perioadă epicentrul pandemiei, specialiştii străini din această delegaţie au spus marţi că nu au putut identifica originile COVID-19, care continuă să se răspândească în lume. Experţii OMS au precizat totuşi că este "extrem de improbabilă" ipoteza unei scăpări a coronavirusului dintr-un laborator al oraşului, o teorie susţinută un timp de SUA.

Administraţia republicană a fostului preşedinte Donald Trump a acuzat astfel Institutul de Virusologie din Wuhan că a lăsat să scape virusul, intenţionat sau nu.

France Presse notează că expertul Peter Daszak este preşedintele EcoHealth Alliance, o asociaţie cu sediul în SUA şi specializată în prevenirea bolilor, care a colaborat cu acest institut de virusologie în anumite proiecte. Noua administraţie democrată a lui Joe Biden s-a distanţat marţi de teoria unei scăpări dintr-un laborator, apărată în special de fostul secretar de stat american Mike Pompeo.

Totuşi, administraţia americană a primit cu scepticism primele concluzii ale experţilor OMS şi a făcut apel ca ele să fie verificate de serviciile americane.

"În loc să sărim la concluzii care pot fi motivate de orice altceva decât de ştiinţă, vrem să vedem unde ne duc datele, unde ne duce ştiinţa, iar concluziile noastre se vor baza pe asta", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. "Susţinem pe deplin această anchetă", a adăugat el.

Citeste si:
Ce este iGas, boala gravă tot mai des întâlnită la copiii sub 10...
Ce este iGas, boala gravă tot...

Mike Pompeo a acuzat Beijingul că a ascuns numărul real al bolnavilor de COVID-19. Fostul secretar de stat nu a exclus în totalitate ipoteza unei răspândiri deliberate a virusului de către China, menționează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Februarie 2021 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.