Activişti americani pentru dreptul de a purta armă sunt aşteptaţi luni la Richmond, capitala statului Virginia, de Ziua Lobby-ului. Agenţia observă contextul tensionat de anul acesta, după asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului din Washington şi cu numai două zile înaintea preluării preşedinţiei de către democratul Joe Biden de la republicanul Donald Trump.

La Richmond, la 175 de kilometri la sud de Washington, autorităţile sunt în alertă. Societatea americană este puternic polarizată, apreciază Reuters: în ultimul an fost multe ciocniri violente între demonstranţii anti-rasişti şi naţionaliştii albi, în multe locuri din SUA. Susţinătorii lui Trump nu renunţă la speranţa că acesta ar putea rămâne la putere.

Manifestaţiile în favoarea actualului preşedinte, programate duminica trecută, nu au avut amploarea aşteptată; FBI (Biroul Federal de Investigaţii) a emis avertizări, iar în unele state a fost desfăşurată Garda Naţională.

„Suntem aici ca să le reamintim că încă suntem aici", a declarat în faţa sediului parlamentului din Virginia, unul din activiştii pro-arme, care s-a prezentat doar cu prenumele, Trevor.

Cetăţenii din Virginia trimit prin tradiţie cereri parlamentarilor, de Ziua Lobby-ului, la începutul sesiunii legislative. Liga pentru Apărarea Cetăţenilor din acest stat a avut în ultimii ani un rol important în aceste demersuri. Un lider al organizaţiei a afirmat că sunt aşteptaţi participanţi şi din alte state, cum ar fi New York sau Texas.

Citeste si:
Membrii Consiliului Federaţiei SANITAS protestează luni în fața...
Membrii Consiliului Naţional...

Luni vor fi prezente la manifestaţie şi alte grupări, cum ar fi cea antiguvernamentală cunoscută sub numele de "boogaloo". Aşa-numiţii "boogaloo boys" au mărşăluit duminică în jurul parlamentului, pozând ostentativ cu arme semiautomate. Este posibil, de asemenea, să apară şi demonstranţi liberali; este şi Ziua lui Martin Luther King Jr., sărbătoare naţională în SUA, în memoria liderului de culoare al luptei pentru drepturi civile, asasinat în 1968.

„Facem asta de 25 de ani. N-am avut nici măcar o problemă. Nicio arestare, nimic", a susţinut Philip Van Cleave, liderul Ligii pentru Apărarea Cetăţenilor din Virginia. Anul trecut, poliţia a estimat că la demonstraţia de Ziua Lobby-ului au participat 22.000 de oameni, menționează Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.