Românii care nu au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit și care vor să meargă în vizită la prieteni, rude sau ca turiști, vor avea nevoie de pașaport începând cu 30 septembrie 2021.

Cetăţenii români vor putea călători în scop turistic, de vizită sau pentru studii de scurtă durată pe o perioadă de până la 6 luni dintr-un an în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord fără a avea nevoie de viză, în baza paşaportului sau a cărţii de identitate aflate în curs de valabilitate.

„Cu privire la documentele de călătorie, subliniem că cetăţenii români care nu au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit şi vor dori să vină în vizită la cei dragi, membri de familie sau prieteni sau în scop turistic vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie doar până la data de 30 septembrie 2021. După această dată, călătoria în Regatul Unit pentru aceste categorii de persoane va fi posibilă doar cu paşaportul", se menţionează într-un răspuns al Ambasadei României la Londra la solicitarea Agerpres, informează Digi24.

În ceea ce privește sistemul medical, toți cetățenii UE nu vor mai avea posibilitatea de a beneficia de îngriire medicală gratuită, cât timp se află în Marea Britanie ca turiști. De aceea, tuturor celor care doresc să vină în vizită în Regatul Unit li se recomandă să îşi procure în prealabil o asigurare medicală/de călătorie personală corespunzătoare.

Românii cu statutul de rezident obţinut în cadrul procedurii EU Settlement Scheme vor putea folosi până la 31 decembrie 2025 cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit.

Începând cu 1 ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se retrage oficial din Uniunea Europeană, devenit o țară terță, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relațiile de muncă, studiu, comerț, călătorie și alte domenii.

Citeste si:
Începe programul de ajutor pentru încălzire. Statul nu-și găsește...
Începe programul de ajutor...

Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Decembrie 2020 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.