Belarusul a anunţat joi că interzice ieşirile din ţară pe cale terestră începând cu 20 decembrie din cauza pandemiei, însă opoziţia consideră că măsura este o continuare camuflată a represiunii împotriva sa.

S-a luat decizia "să se suspende ieşirile din Belarus pentru cetăţenii belaruşi şi străinii care au un permis de şedere" în ţară, a precizat într-un comunicat guvernul fostei republici sovietice. Măsura vizează ieşirile pe la frontiera terestră, în timp ce legăturile aeriene rămân deschise, a adăugat sursa citată.

Decizia a fost denunţată de lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, spunând că scopul este de a impune o 'cortină de fier' în Belarus, unde de patru luni are loc o mişcare de contestare fără precedent împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

„Regimul face tot posibilul pentru a ne transforma ţara într-un nou gulag", a denunţat ea, spunând că închiderea frontierelor urmăreşte "ascunderea crimelor" liderului autoritar al ţării.

În urma represiunii din Belarus, mii de protestatari au fost arestaţi, iar mulţi alţii au fugit în Polonia sau Lituania, aşa cum a făcut şi Svetlana Tihanovskaia. Realegerea la începutul lunii august a lui Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani şi la putere din 1994, a fost considerată frauduloasă de către opoziţie şi Occident şi a declanşat proteste în masă.

Citeste si:
Carnavalul de la Rio, anulat în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19
Carnavalul de la Rio, anulat...

Susţinut de Moscova, Aleksandr Lukaşenko refuză să părăsească puterea şi nu a evocat decât vagi reforme constituţionale. La începutul pandemiei, Lukaşenko s-a făcut remarcat prin minimalizarea gravităţii noului coronavirus, spunând că este o "psihoză" şi refuzând să impună un lockdown general sau să anuleze numeroase evenimente publice. El însuşi s-a infectat cu coronavirus.

Până în acest moment, Belarusul a înregistrat 154.392 de cazuri de coronavirus, între care 1.238 de decese, conform Ministerului belarus al Sănătăţii, menționează Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.