Cinci regiuni din Italia intră în lockdown începând de joi 5 noiembrie până în 3 decembrie, conform ultimului decret semnat de premierul Giuseppe Conte în contextul creșterii numărului de cazuri de infectări cu coronavirus.

Regiunile roșii din Italia sunt considerate Lombardia, Piemonte, Tirolul de Sud, Valle d'Aosta și Calabria. Decretul conține atât reguli valabile pentru întreg teritoriul național, cât și reguli care se vor aplica la nivel regional. Printre puținele modificări făcute între schița decretului și versiunea finală este cea referitoare la saloanele de coafură: acestea rămân deschise chiar și în zonele roșii.

Regulile valabile în toată Italia:


  • limitarea circulației după ora 22;

  • autocertificarea pentru cei care ies din casă după ora 22.00;

  • închiderea muzeelor și expozițiilor;

  • școală la distanță 100% pentru licee, pentru școlile elementare și gimnaziale și pentru serviciile de îngrijire a copiilor activitatea se va face în prezență, dar cu folosirea obligatorie a măștilor (cu excepția copiilor sub 6 ani).Până acum, elevii își puteau da jos masca în timpul orelor, dacă nu se apropiau unii de alții.

  • magazinele mari și medii se închid în zilele de sărbătoare și înainte de sărbători, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare, a tutungeriilor și a chioșcurilor de ziare;

  • transportul public se poate folosi la o capacitate de 50%;

  • închiderea barurilor și restaurantelor la ora 18:00, cu posibilitatea de a rămâne deschise pentru prânzul de duminică;

  • suspendarea preselecției și a probelor scrise la concursurile de angajare publice și private;

  • închiderea zonelor de pariuri și jocuri în baruri;

Regulile din zonele roșii din Italia

În regiunile care sunt plasate într-un scenariu de severitate maximă și cu un nivel ridicat de risc (roșu sau de nivelul 4) este interzisă circulația în și din regiune, precum și pe teritoriul propriu-zis (cu excepția urgențelor). Magazinele se închid, cu excepția celor alimentare, farmaciilor, chioșcurilor de ziare, piețele nealimentare se închid. Activitatea de baruri, pub-uri, restaurante, patiserii este închisă: este permisă doar livrarea la domiciliu. Activitățile sportive se suspendă. Sunt premise plimbările lângă casă, cu respectarea distanțării de cel puțin un metru și cu obligația purtării măștii.

De asemenea, sunt premise activităților sportive exclusiv în aer liber și individual. Educația se desfășoară față în față în grădinițe, școli elementare și gimnaziale.

În regiunile situate într-un scenariu intermediar (portocaliu sau de nivelul 3) circulația în și în afara regiunii va fi interzisă (cu excepția nevoilor de muncă, sănătate și urgență) este permisă circulația strict necesară către școală și înapoi, orice deplasare către o altă localitate, alta decât cea de reședință, va fi interzisă, cu excepția nevoilor dovedite de muncă sau de studiu, din motive de sănătate și este permisă livrarea alimentelor acasă, la pachet, precizează digi24.ro

Citeste si:
Bilanțul Covid-19: 5.554 de cazuri noi din doar 16.225 de teste...
Bilanțul Covid-19: 5.554 de...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.