În cursul unei convorbiri telefonice, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut luni clarificări omologului său rus Vladimir Putin cu privire la cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, spitalizat în prezent la clinica Charite din Berlin, după ce demersuri similare au fost făcute înainte de către Germania, SUA, Uniunea Europeană şi G7.

Preşedintele francez i-a cerut liderului rus „să facă lumină deplină fără întârziere asupra tentativei de asasinare” a lui Aleksei Navalnîi, tentativă pe care a calificat-o drept „otrăvire”, a anunţat Palatul Elysee.

„O clarificare este necesară din partea Rusiei în cadrul unei anchete credibile şi transparente”, i-a transmis lui Putin şeful statului francez, precizând că „Franţa împărtăşeşte, pe baza propriilor analize, concluziile mai multor parteneri europeni cu privire la faptele de otrăvire (a lui Navalnîi) cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok”.

Până în prezent Franţa s-a exprimat cu privire la acest caz în cadrul G7 şi al UE la nivel de Minister de Externe.

Internat în august la terapie intensivă într-un spital dintr-un oraş din Siberia după ce i se făcuse rău în avion, Aleksei Navalnîi, considerat opozantul nr.1 al Kremlinului, a fost transferat în Germania. Medicii germani au spus că au găsit în organismul său urme de otrăvire cu agent neurotoxic de tipul Noviciok, substanţă concepută în perioada sovietică în scopuri militare.

Săptămâna trecută, criticile occidentale s-au înmulţit. UE a evocat posibile sancţiuni, iar cancelarul german Angela Merkel a făcut cunoscut faptul că Germania nu exclude îngheţarea proiectului său emblematic de gazoduct cu Rusia, Nord Stream 2, destinat să aprovizioneze Europa cu gaze ruseşti prin Marea Baltică.

Ţările G7, între care Franţa, au cerut marţi Moscovei să-i aducă „urgent” în faţa justiţiei pe autorii „otrăvirii confirmate” a lui Navalnîi, denunţând ca „inacceptabilă” orice fel de utilizare a armelor chimice.

Secretarul de stat american Mike Pompeo nu a exclus posibilitatea ca otrăvirea opozantului rus să fi fost orchestrată de „înalţi responsabili” ruşi.

Kremlinul a contraatacat, indicând că „orice tentativă de a asocia Rusia în vreun fel cu ceea ce s-a întâmplat este inacceptabilă”.

Citeste si:
Proteste violente la Paris împotriva reformei pensiilor
Proteste violente la Paris...

Berlinul, la rândul său, a anunţat luni că laboratoarele franceze și suedeze au confirmat că opozantul rus a fost victima otravirii cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

Acest caz a dat o lovitură dură dialogului franco-rus pe care Emmanuel Macron încerca să-l relanseze, întinzându-i mâna lui Vladimir Putin, ceea ce a provocat unele temeri în rândul aliaţilor europeni.

Putin a calificat luni drept „neîntemeiate” şi „fără fundament” acuzaţiile formulate împotriva Rusiei în cazul Navalnîi, în cursul convorbirii telefonice avute cu Emmanuel Macron.

„Situaţia din jurul 'cazului lui Navalnîi' a fost minuţios abordată, Vladimir Putin subliniind caracterul inadecvat al acestor acuzaţii nefondate faţă de partea rusă”, susţine Kremlinul într-un comunicat, indicând că această convorbire telefonică a avut loc la iniţiativa lui Macron.

Citeste si:
Titi Aur, despre cazul Monicăi Odagiu. Actrița a ucis un bărbat în...
Titi Aur, despre cazul...

Preşedintele rus a subliniat că „pentru a clarifica circumstanţele reale ale celor întâmplate, specialiştii germani ar trebui să furnizeze Rusiei probe biologice, raportul medical cu rezultatele analizelor lui Navalnîi şi iniţierea unei acţiuni comune cu medicii ruşi”, informează Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Septembrie 2020 - 06 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.