Capitala Libanului a fost zguduită de o explozie imensă în zona portului, care a lăsat în urmă peste 100 de morți și 4.000 de răniți.

Libanul a fost zguduit luni seară de o explozie uriașă, atât de puternică încât suflul a fost resimțit și la peste 240 de kilometri distanță, pe insula Cipru. Seismografele Institutului American de Geofizică au înregistrat deflagrația drept un cutremur de 3,3 grade pe scara Richter.

Explozia a început ca un incediu în portul din Liban. Conform informațiilor inițiale, sudarea unei uși a provocat scântei ce au dus la o reacție în lanț, ce a culminat cu explozia a 2.700 de tone de azotat de amoniu, ce era depozitat într-un loc nesigur.

Azotat de amoniu se afla în portul din Beirut de șase ani de zile, astfel că locuitorii orașului au stat în tot acest timp lângă o bombă cu ceas neștiută.

Țara este în stare de urgență timp de două săptămâni, iar președintele a declarat și doliu național timp de trei zile, începând de astăzi.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

”Am fost martori la o catastrofă imensă. Sunt victime și pierderi peste tot”, a afirmat George Kettani. șeful misiunii Crucea Roșie din Liban.

Unitățile spitalicești și medicii sunt copleșiți de eveniment, având în vedere că Libanul se confrunta, de asemenea, cu pandemia de coronavirus.

Portul a fost grav afectat, iar toate cerealele depozitate aici au dispărut, astfel că Libanul s-ar putea confrunta și cu o criză alimentară.

Până la acest moment, sunt peste 100 de decese, conform celor de la Crucea Roșie, însă numărul decedaților ar putea crește pe măsură ce salvatorii cercetează zona.

Citeste si:
Toma Caragiu, ucis de cutremurul din 1977! Ce s-a întâmplat cu...
Toma Caragiu, ucis de...

Sunt cel puțin 4.000 de răniți, mulți fiind afectați de cioburile care au căzut de la ferestrele pulverizate de unda de șoc ce a zguduit capitala Libanului.

Azotatul de amoniu este un compus chimic foarte periculos, acesta având potențialul de a exploda în contact cu focul. Explozia de la Mihăilești, din 2004, a avut ca sursă un camion încărcat cu azotat de amoniu.

Citeste si:
Opt persoane au murit într-o busculadă la un festival muzical din...
Cel puțin opt persoane au...

Despre autor:


Ultima actualizare: 5 August 2020 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.