Pe 7 iulie 2005 aveau loc atentatele teroriste din sistemul de transport public de la Londra, care au lăsat în urmă zeci de morți și sute de răniți.

7 iulie 2005 a rămas în istoria Marii Britanii ca una dintre cele mai negre zile ale Regatului. Atentatele teroriste de atunci veneau la doar o zi după ce Londra fusese aleasă gazdă a Jocurilor Olimpice de Vară din 2012, iar liderii G8 se reuneau în Scoția.

Trei explozii au avut loc la metrou, între stațiile Liverpool Street și Aldgate East, la orele 08:50 și 08:56, dar și pe tronsonul dintre King's Cross și Russell Square, la 09:17.

A patra explozie a avut loc într-un clasic autobuz londonez cu două etaje, la ora 09:47.

Raportul final al guvernului cu privire la atentatele teroriste din 7 iulie 2005 au reușit să stabilească identitățile tuturor celor patru atacatori. Aceștia erau Mohammed Siddeque Khan, Shazad Tanweer, Hasib Hussain și Germain Lindsay.

Autoritățile s-au bazat pe sistemele de supraveghere video instalate la metrou pentru a-i putea identifica pe cei patru. Chiar acest sistem a reușit să îi surprindă pe teroriști în momentul în care se întâlneau dimineața, cu ceva minute înainte de ora 08:30.

Mohammed Siddeque Khan a ucis șapte persoane când a detonat bomba pe care o avea în rucsac. Germaine Lindsay a omorât 27 de persoane în timpul exploziei.

Hasib Hussein a fost cel care a detonat bomba din autobuz și a ucis 14 călători, iar Shazad Tanweer a omorât 8 persoane în timpul exploziei de la metrou.

La momentul respectiv, oamenii legii au analizat mai bine de 84.000 de casete video, au interogat 3.000 de persoane, au făcut percheziții la 15 adrese diferite și au luat peste 1.400 de amprente digitale. În total, investigația a costat 88 de milioane de euro.

52 de persoane au murit în urma atentatelor teroriste de la Londra, din 7 iulie 2005, iar alte aproximativ 700 au fost rănite.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Iulie 2020 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.