Din cauza incendiului de pădure din jurul centralei de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie, a crescut nivelul de radioactivitate. Flăcările au cuprins peste 100 de hectare în zona forestieră situată în jurul centralei, la o sută de kilometri nord de capitala Kiev.

”Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a scris Egor Firsov, cel care conduce serviciul de inspecţie ecologică.

Serviciile de urgenţă asigură că nu există un nivel mai mare de radioactivitate, după ce totuşi sâmbătă au spus că s-au confruntat cu „dificultăţi” în eforturile lor de a stăpâni focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri.

Două avioane, un elicopter şi o sută de pompieri au intervenit pentru a stinge incendiul.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultimul a fost oprit în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobâl.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Aprilie 2020 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.