Ministerul rus al Apararii a acuzat vineri rezistenta poloneza fata de nazisti ca a executat evrei si ucraineni in Varsovia.

Cu ocazia aniversarii a 75 de ani de la intrarea Armatei Rosii in Varsovia, pe un website dedicat "eliberarii" Varsoviei "in flacari" (n.r.), warsaw75.mil.ru, ministerul a postat arhive declasificate din acea epoca.

"Aceste documente atesta faptul ca unitatile Armatei Krajowa au anihilat ucrainenii si evreii din oras si ca au luat ostatici ofiteri sovietici care au scapat de detentia germanilor", explica ministerul rus intr-un comunicat, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

Armia Krajowa (Armata Nationala, AK) a fost principala organizatie de rezistenta impotriva ocupantului nazist si raspundea guvernului polonez aflat in exil la Londra.

Trebuie amintit ca antisemitismul in cadrul rezistentei poloneze este o tema sensibila in Polonia, noteaza AFP.

Justitia poloneza a condamnat astfel la sfarsitul anului 2018 canalul german ZDF sa plateasca daune si sa publice scuze dupa difuzarea unui documentar ce acuza o parte din AK de antisemitism.

Publicatia Ministerului Apararii rus intervine in contextul cresterii tensiunilor ruso-poloneze pe tema Celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

La sfarsitul lunii decembrie, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki l-a criticat virulent pe presedintele rus Vladimir Putin dupa ce acesta a acuzat Polonia ca a colaborat cu Hitler.

Totodata, liderul de la Kremlin a minimalizat recent amploarea domeniului de aplicare al protocolului secret al pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august si care a condus la impartirea intre sovietici si nazisti a unei parti din Europa de Est, inclusiv Polonia.

Putin a criticat de asemenea o rezolutie recenta a Parlamentului European ce denunta aceasta invazie coordonata, acuzand UE ca ii pune pe picior de egalitate pe sovietici si nazisti.

URSS a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, in timp ce armata poloneza lupta inca fara speranta impotriva fortelor Berlinului. Sovieticii au ocupat o mare parte din teritoriul polonez. Germania a atacat URSS la 22 iunie 1941.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.