Opt rachete au lovit duminica o baza aeriana irakiana care gazduieste soldati americani la nord de Bagdad, au transmis surse militare irakiene, potrivit AFP.

Patru soldati irakieni au fost raniti, conform armatei irakiene. Sursele militare irakiene au dat asigurari ca niciun soldat american nu a fost ranit sau ucis.

Aproape toate trupele americane au parasit deja aceasta baza situata la Balad, dupa escaladarea tensiunilor dintre SUA si Iran.

"Nu mai sunt decat circa 15 soldati americani si un singur avion la Balad", a afirmat pentru AFP o sursa militara irakiana.

Responsabili ai serviciilor de securitate irakiene au declarat anterior tot pentru AFP ca 90% dintre subcontractantii americani desfasurati la baza au fost evacuati.

De la sfarsitul lunii octombrie, zeci de rachete au fost lansate asupra unor baze irakiene care gazduiesc soldati americani, omorand la 27 decembrie un subcontractant american. SUA au acuzat factiuni ale armatei irakiene pro-Iran de aceste tiruri de racheta.

Ca represalii, la 29 decembrie, SUA au bombardat baze irakiene de la frontiera cu Siria, omorand 25 de combatanti ai Hashd al-Shaabi, o coalitie de paramilitari pro-Iran integrata trupelor irakiene.

Escaladarea a atins apoi un nivel inedit, cu un atac cu drona, la ordinul presedintelui american Donald Trump, care i-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani si pe numarul doi al Hashd al-Shaabi, Abu Mehdi al-Muhandis, in apropiere de aeroportul din Bagdad, la 3 ianuarie.

Iranul a ripostat la 8 ianuarie lansand 22 de rachete balistice asupra bazei aeriene irakiene Ain al-Assad (vest), care gazduieste trupe americane, fara a face victime.

De atunci, tirurile cu rachete asupra intereselor americane, printre care si ambasada din Zona Verde din Bagdad, s-au reluat aproape zilnic, in contextul in care Parlamentul irakian a votat pentru plecarea trupelor straine din tara, scrie Agerpres.

Citeste si:
Primele rezultate ale anchetei privind rachetele care au ajuns în...
Primele rezultate ale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.