Presedintele Donald Trump a fost pus sub acuzare miercuri de Camera Reprezentantilor din Congresul american pentru ''abuz de putere'' si ''obstructionarea Congresului''.

Camera Reprezentantilor, dominata de democrati, s-a pronuntat in favoarea "impeachment-ului" miliardarului republican de 73 de ani pentru "abuz de putere", cu 230 de voturi "pentru" si 197 "impotriva".

Procesul in Senat va avea loc la inceputul anului viitor. Insa republicanii, care controleaza camera superioara a Congresului, au intentia ferma de a-l achita pe Donald Trump.

"Presedintele este increzator ca Senatul va restabili ordinea", a reactionat imediat Casa Alba. "El este pregatit pentru urmatoarele etape si este increzator in faptul ca va fi total disculpat", a transmis Casa Alba, potrivit Agerpres.

Moment istoric

Votul de miercuri seara din Camera Reprezentantilor, care are loc cu mai putin de un an pana la scrutinul prezidential, este un moment istoric pentru americani.

Donald Trump devine astfel al treilea presedinte din istoria Statelor Unite care sa fie judecat in vederea suspendarii din functie dupa Andrew Johnson (1868) si Bill Clinton (1998). Pe de alta parte, republicanul Richard Nixon a fost singurul presedinte american care a demisionat (august 1974) inainte de inceperea procedurii de „impeachment”. Dupa scandalul Watergate devenise insa evident ca va fi judecat si suspendat din functie.

Abuz de putere:"Troc" de 400 de milioane de dolari

Acuzatia de abuz de putere este legata de relatia cu Ucraina: Presedintele Donald Trump este suspectat ca ar fi cerut Ucrainei anchetarea rivalului sau democrat, fostul vicepresedinte Joseph Biden, in schimbul eliberarii unui ajutor militar important, de aproape 400 de milioane de dolari. Potrivit democratilor din Congres, ajutorul ar constitui un "troc" prin care Trump ar fi incercat sa-si mareasca sansele la alegerile prezidentiale de anul viitor, informeaza europalibera.org.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Obstructionare a Congresului

In ceea ce priveste acuzatia de obstructionare a Congresului, ea se refera la faptul ca oresedintele american le-a interzis colaboratorilor sai sa apara la audierile din Camera reprezentantilor si in general, a blocat orice colaborare a Casei Albe cu ancheta de "impeachment”.

Nancy Pelosi: "Nu ne-a lasat alta optiune"

"Este tragic, dar actele iresponsabile ale presedintelui au facut necesara punerea sa sub acuzare", a declarat Nancy Pelosi, sefa democratilor din Camera Reprezentantilor.

"Nu ne-a lasat alta optiune", a adaugat aceasta.

48%/48%

Conform unui sondaj NBC News/Wall Street Journal publicat cu doar cateva ore inainte de votul din Camera Reprezentantilor, 48% dintre americani se declara favorabili destituirii lui Trump, iar 48% se opun.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.