Fortele armate turce au lansat miercuri o ofensiva in nordul Siriei, a anuntat presedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter, preluat de agentiile de presa internationale.

Erdogan a denumit operatiunea "Izvorul Pacii" si a afirmat ca tintele sunt Statul Islamic si militiile kurde YPG (Unitatile de Protectie a Poporului), pe care Ankara le considera aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis in Turcia.

Conform unui purtator de cuvant al Fortelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviatia militara turca a atacat zone civile, provocand "o panica uriasa in randul populatiei". O sursa turca din domeniul securitatii a declarat aceleiasi agentii ca atacul va fi sprijinit si de artilerie.

Presa de stat din Siria si un oficial kurd au precizat, independent, ca bombardamentele aeriene au lovit orasul Ras al-Ain din nord-vestul tarii, la frontiera cu Turcia, scrie Agerpres.

"Zona de securitate pe care o vom crea va permite repatrierea refugiatilor sirieni", a sustinut Erdogan.

Este a treia ofensiva turca in Siria din 2016, reaminteste AFP. Turcia ameninta de cateva luni ca va interveni din nou in conflictul sirian. Duminica, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a parut ca aproba operatiunea, dar ulterior a dat asigurari ca Washingtonul nu si-a abandonat aliatii kurzi, care au avut un rol important in infrangerea Statului Islamic.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.