Elevii din Pacific si Australia au dat vineri startul unei zi de proteste la nivel mondial pentru a cere actiuni impotriva incalzirii globale, miscare inspirata de initiativa lansata de tanara militanta pentru apararea mediului Greta Thunberg, relateaza AFP.

De la Sydney si Seul pana la Sao Paulo, elevii vor intrerupe cursurile pentru a participa la aceasta greva globala pentru clima, care ar trebui sa constituie unul dintre cele mai importante apeluri la mobilizare organizate vreodata.

Peste 5.000 de evenimente sunt prevazute in intreaga lume, cu o demonstratie uriasa la New York, unde sunt asteptati 1,1 milioane de elevi din 1.800 de scoli publice care au primit autorizatia sa lipseasca de la cursuri, scrie Agerpres.

In timp ce soarele rasarea deasupra Pacificului, elevii au lansat greva in Vanuatu, Insulele Solomon si Kiribati, unde copiii au scandat: "Nu renuntam, ne luptam". Locuitorii acestor zone sunt cei mai afectati de incalzirea globala din cauza cresterii nivelului apelor oceanului.

Campania ''Fridays For Future'' ("Vineri pentru Viitor''), initiata de Greta Thunberg, isi propune sa mobilizeze copiii din intreaga lume pentru a convinge adultii sa actioneze impotriva incalzirii globale

Manifestari de amploare in toata lumea

Zeci de mii de australieni s-au alaturat initiativei la Sydney, Melbourne si in zeci de alte orase de pe imensa insula-continent. Unele companii, administratii si scoli si-au incurajat angajatii si elevii sa participe la manifestarile din aceasta zi.

"Suntem aici pentru a trimite un mesaj celor de la putere, pentru a le arata ca suntem receptivi si ca acest lucru este important pentru noi. Viitorul nostru este in joc", a declarat Will Connor, 16 ani, la Sydney.

Australia resimte efectele schimbarilor climatice, cu secete din ce in ce mai severe, incendii forestiere din ce in ce mai intense, ploi torentiale care provoaca inundatii devastatoare si degradarea, poate ireparabila, a emblematicei sale Marii Bariere de Corali.

Ziua de vineri va da startul, la New York, a doua saptamani de actiune, intre care primul summit al tinerilor privind climatul organizat de Natiunile Unite. Pe langa Greta Thunberg, sunt asteptati sa participe 500 de tineri sud-americani, europeni, asiatici si africani.

Citeste si:
Fake news și schimbările climatice – la ce trebuie să fim atenți...
Fake news și schimbările...

Vinerea viitoare, 27 septembrie, in timpul Adunarii Generale a ONU, va avea loc o alta greva globala coordonata.

Un summit special pentru clima este programat lunea viitoare la ONU, cu participarea a peste o suta de sefi de stat si de guvern, printre care presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Angela Merkel.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.