Parlamentul britanic va fi suspendat pentru cinci saptamani dupa votul de luni seara al deputatilor asupra unei motiuni care face apel la organizarea de alegeri legislative, a anuntat un purtator de cuvant al prim-ministrului Boris Johnson, relateaza AFP.

Suspendarea pana la 14 octombrie va interveni indiferent de rezultatul votului, respectiv daca executivul va castiga sau nu, a precizat el.

Aceasta masura a provocat un val de indignare in Marea Britanie cand a fost anuntata la sfarsitul lui august de Boris Johnson, acuzat ca a recurs la manevre pentru a precipita Marea Britanie spre un Brexit fara acord pe 31 octombrie.

Liderul britanic, venit la putere la sfarsitul lui iulie, a justificat masura prin necesitatea de a prezenta un nou program de politica interna.

Este putin probabil ca executivul sa adune majoritatea de doua treimi necesara pentru a convoca un scrutin, pe care vrea sa-l organizeze pe 15 octombrie, chestiune asupra carora deputatii se vor pronunta luni seara.

Opozitia se teme ca Boris Johnson sa nu sfideze legea votata saptamana trecuta cu sustinerea deputatilor conservatori rebeli, care il obliga sa solicite Bruxellesului o amanare de trei luni daca nu obtine un acord de iesire din UE pana pe 19 octombrie.

Reuniti luni dimineata, liderii opozitiei "s-au pus de acord sa lucreze impreuna pentru a face guvernul sa se justifice in fata Parlamentului", a declarat un purtator de cuvant al liderului laburist Jeremy Corbyn, potrivit site-ului Agerpres.

"Ei s-au pus de acord sa nu sustina stratagema lui Boris Johnson vizand privarea poporului de puterea sa de decizie scotandu-ne din UE fara acord in timpul unei campanii electorale", a adaugat purtatorul de cuvant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.