Conferinta CITES a ONU privind speciile amenintate cu extinctia a facut duminica un pas important spre interzicerea vanzarii de elefanti salbatici gradinilor zoologice, "o victorie istorica" salutata de ecologisti, relateaza AFP.

O ampla majoritate a tarilor a decis sa limiteze strict vanzarea de elefanti salbatici din Africa si prezervarea in mediul lor natural. Este prin urmare interzisa capturarea pentru instalatii de mentinerea lor in captivitate (parcuri zoologice si de divertisment), o practica considerata o dovada de "cruzime" de aparatorii drepturilor animalelor.

Propunerea, care a intrunit 46 de voturi pentru, 18 impotriva si 19 abtineri si a reunit majoritatea de doua treimi intr-una dintre cele doua comisii, a fost adoptata. Urmeaza totusi sa fie aprobata in sesiune plenara la 28 august la inchiderea Conferintei CITES a ONU privind speciile amenintate cu extinctia, care se desfasoara la Geneva.

Vanzarea de elefanti proveniti din Africa de Vest, Centru si Est, care figureaza de mult timp printre speciile protejate, era deja interzisa, spre deosebire de cei din Africa australa, mai putin amenintati.

Zimbabwe a capturat astfel si a vandut peste 100 de pui de elefanti gradinilor zoologice din China, potrivit asociatiei de protectie a animalelor Humane Society International (HSI).

Acest vot este primul din cadrul Conferintei CITES a ONU privind speciile amenintate cu extinctia, care se desfasoara in perioada 17 - 28 august, la Geneva.

Mii de delegati - responsabili politici si experti in conservare - veniti din peste 180 de tari dezbat cele 56 de propuneri, menite sa modifice gradul de protectie acordat animalelor si plantelor salbatice.

Infiintata in urma cu peste 40 de ani, CITES stabileste regulile comertului international cu peste 35.000 de specii de fauna si flora salbatice si dispune de un mecanism ce permite impunerea de sanctiuni tarilor care nu respecta aceste reguli.

Conferinta are loc dupa publicarea unui raport al ONU in luna mai, anuntand ca un milion de specii sunt amenintate cu disparitia, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Volodimir Zelenski anunță o viitoare victorie a Ucrainei: „Au...
Volodimir Zelenski anunță o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.