California a devenit miercuri primul stat american care a interzis "discriminarea rasiala bazata pe coafuri", prin intermediul unei legi ce autorizeaza coafurile afro si suvitele impletite (dreadlocks) in scoli si la locurile de munca, informeaza AFP.

Aceasta lege vizeaza in mod explicit protejarea afro-americanilor, care sunt supusi uneori unor reglementari suparatoare. Legea a fost adoptata cu unanimitate de voturi de ambele camere ale parlamentului californian si va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2020.

Legea a fost redactata si depusa de Holly Mitchell, o senatoare democrata din Los Angeles, ea insasi o femeie de culoare si care poarta adeseori suvite impletite.

"Aceasta lege protejeaza dreptul californienilor de culoare sa isi poarte parul in maniera naturala, fara a mai resimti presiunea de a se conforma normelor euro-centrate", a explicat politiciana americana. "Pentru noi, (coafura afro) este un simbol care defineste cine suntem. Cand imi faceam dreadlocks in urma cu 15 ani, stiam ca era o declaratie in acelasi timp sociala si politica, adresata lumii exterioare", a adaugat ea.

Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a evocat cazul unui licean care a fost obligat de un arbitru in decembrie 2018, in New Jersey, sa isi taie dreadlock-urile daca dorea sa participe la o competitie de lupte, altfel risca sa fie sanctionat prin pierderea meciului, scrie Agerpres.

Adolescentul avea de ales intre "a pierde o competitie sportiva si a-si pierde identitatea", a deplans Gavin Newsom. "Aceste lucruri se intampla la locul de munca, in scoli, nu doar in competitii sportive, in fiecare zi si peste tot in America, intr-o maniera voalata sau flagranta", a adaugat guvernatorul californian miercuri in momentul semnarii acestei noi legi.

Potrivit textului de lege, parul "ramane o cauza raspandita de discriminare rasiala, cu consecinte economice si sanitare grave, in special pentru indivizii de culoare". Coafurile nu vor mai putea fi invocate de acum inainte pentru refuzarea unui loc de munca sau a unui contract de inchiriere, la fel ca in cazurile de discriminare bazate pe sex, religie si origine etnica.

Citeste si:
VIDEO Un urs a dat buzna într-o casă, ademenit de mirosul...
VIDEO Un urs din California a...

Angajatorii vor putea totusi sa aplice anumite reglementari legate de securitate sau de igiena, precum purtarea unei plase de par, cu conditia ca ele sa nu fie discriminatorii si sa se aplice tuturor salariatilor, a subliniat serviciul de presa al guvernatorului californian intr-un comunicat.

Orasul New York a adoptat o legislatie similara la inceputul acestui an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.