Pasapoarte britanice care nu au mentiunea "Uniunea Europeana" au fost puse in circulatie incepand cu 30 martie, a anuntat sambata Ministerul de Interne, chiar daca Brexitul, programat initial pentru 29 martie, nu s-a materializat inca, transmite France Presse.

Ministerul a fost interpelat vineri pe reteaua sociala Twitter de catre o britanica care s-a declarat "cu adevarat socata" de coperta noului sau pasaport.

"Suntem inca in UE. De ce noul meu pasaport nu reflecta acest lucru?", a intrebat Susan Hindle Barone.

"Pasapoarte (de culoare) bordo care nu prezinta cuvintele Uniunea Europeana au fost puse in circulatie pe 30 martie", a declarat o purtatoare de cuvant a Ministerului de Interne intr-un comunicat.

"Pentru a vinde stocurile ramase, pasapoarte cu mentiunea Uniunea Europeana vor continua sa fie eliberate pentru o perioada scurta de timp dupa aceasta data", a precizat purtatoarea de cuvant, subliniind ca "cele doua modele sunt in egala masura valabile pentru a calatori''.

Regatul Unit trebuia initial sa paraseasca UE pe 29 martie, exact la doi ani dupa ce a activat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care guverneaza modalitatea de iesire a unei tari membre din UE.

Dar in luna martie guvernul condus de Theresa May a solicitat o amanare a acestei date, pentru a evita un potential haos al unei iesiri fara acord, care ar fi pus capat peste noapte, fara perioada de tranzitie, celor 46 de ani de apartenenta la UE, scrie Agerpres.

In timp ce data de iesire este acum fixata la 12 aprilie, Theresa May a cerut vineri o noua amanare, pana la 30 iunie, pentru a incerca sa scoata din impas dezbaterea referitoare la Brexit si sa gaseasca un acord de divort care sa poata fi acceptat de Parlamentul britanic.

Formatul comun (culoarea, mentiunile de pe coperta, numarul de pagini etc.) ale pasapoartelor statelor membre ale UE a fost decis printr-o rezolutie a Consiliului European din 1981, pentru a "consolida sentimentul cetatenilor de apartenenta la aceeasi comunitate" si "a facilita" circulatia acestora.

Citeste si:
Viorica Dăncilă a plecat din PSD după 26 de ani și s-a înscris...
Viorica Dăncilă a plecat din...

Ministerul britanic de Interne a reamintit ca acest text nu este obligatoriu.

Pasapoarte britanice in culoarea albastra anterioara vor intra in circulatie de la sfarsitul anului 2019, a spus institutia.

Grupul francez Gemalto, specializat in securitatea digitala, a obtinut contractul de fabricare a acestor pasapoarte noi, ceea ce a provocat furia unor sustinatori ai Brexitului care doreau atribuirea contractului unei companii britanice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.