Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, in raportul sau in fata Congresului Uniunii ca, pe termen lung, cheia solutionarii relatiei intre majoritatea romana si minoritatea maghiara din Romania este legalizarea autonomiei.
"100 de ani in Romania, 1.000 in Transilvania, ne-am folosit de Centenarul romanesc ca de o ocazie, am spus cu ce am contribuit noi, maghiarii, la dezvoltarea tarii, la constructia tarii in ultimii 100 de ani si am formulat foarte clar la ce ne asteptam de la statul roman. Relatia majoritate-minoritate trebuie sa fie solutionata pe termen lung si cheia acestei solutionari este legalizarea autonomiei, care nu se indreapta impotriva nimanui", a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, potrivit Agerpres.

El a mai spus ca pe cele doua comunitati ar trebui sa le uneasca viitorul

"Nu putem imparti trecutul, dar poate vom reusi sa construim si sa planificam impreuna viitorul. (...) Dezbaterile ne arata ca mai avem foarte multe de facut ca cele doua comunitati sa scada neincrederea si prejudecatile. Noi am pornit de la premisa ca trebuie sa fim cinstiti si onesti, cateodata prea directi, dar niciodata sa nu maturam nimic sub pres. (...) Minoritatea maghiara din Transilvania s-a consolidat, am reusit sa contracaram atacurile la adresa comunitatii noastre, in special cele adoptate pe cale legislativa, care vizau retragerea unor drepturi deja dobandite. (...) Nu am renuntat, nu renuntam, nu ne dam de o parte si nu o vom face nici de acum incolo", a afirmat Kelemen Hunor.

La Cluj-Napoca are loc, vineri si sambata, Congresul UDMR, in cadrul caruia va fi ales noul presedinte, singurul candidat fiind Kelemen Hunor. La manifestare participa aproximativ 1.200 de delegati si invitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.