George Mendonsa, marinarul american devenit faimos dupa ce a fost fotografiat sarutand o asistenta in Times Square din New York in timp ce se sarbatorea sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a decedat la varsta de 95 de ani, relateaza agentia DPA care citeaza un anunt dat publicitatii luni de Centrul American al Veteranilor.

Scena a fost surprinsa de Alfred Eisenstaedt la 14 august 1945, la scurt timp dupa ce vestea privind capitularea Japoniei a ajuns in Statele Unite, iar mii de oameni au iesit pe strazi pentru a sarbatori evenimentul, scrie Agerpres.

Fotografia, in care apare si asistenta Greta Zimmer Friedman, a devenit una dintre cele mai emblematice din toate timpurile, desi cei doi protagonisti au fost identificati abia peste cativa ani.

''Nu am stiut pe cine am luat (in brate), am stiut doar ca avea uniforma'', a declarat Mendonsa intr-un interviu acordat in 2015 pentru Centrul Veteranilor.

El a povestit ca la momentul aflarii vestii se afla acasa in permisie dupa ce luptase in Pacific si urma sa revina la datorie ziua urmatoare. ''Era o nebunie in Times Square, iar eu bausem cateva pahare si am vazut asistenta'', a spus Mendonsa.

Barbatul a declarat ca a fost impresionat de asistentele pe care le vazuse in Pacific in ziua in care portavionul american USS Bunker Hill a fost lovit de doi kamikaze, iar nava sa, The Sullivans, a intervenit pentru a-i ajuta pe marinari. ''Am vazut ce au facut asistentele in ziua aceea... si mi-a ramas in minte'', a povestit el.

''Daca fata aceea nu ar fi fost imbracata cu uniforma de asistenta nu as fi facut asta'', a marturisit Mendonsa.

''Dupa ce s-a terminat mi-am vazut de drum, asistenta si-a vazut de drumul ei, nu m-am gandit deloc'', a adaugat el.

Ulterior s-a dovedit ca Friedman, care a decedat in 2016, era asistenta de stomatologie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.