Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atentionare de calatorie pentru Bulgaria.

"MAE informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Republica Bulgaria ca, in conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie si Hidrologie local, in perioada 19 – 20 noiembrie 2018, intreg teritoriul Republicii Bulgaria va fi afectat de caderi insemnate de precipitatii sub forma de ninsoare si ploaie, pe alocuri insotite de vant puternic. Au fost emise urmatoarele coduri de atentionare meteorologica:

  • Cod galben pentru caderi de precipitatii sub forma de ninsoare in regiunile: Vidin, Montana, Vrata, Sofia, Sofia-Regiune, Pernik, Kiustendil, Loveci, Pleven, Gabrovo si Veliko Tarnovo. In aceste regiuni vor cadea insemnate cantitati de precipitatii sub forma de ninsoare, cu valori intre 15 si 30 litri/mp. Stratul de zapada format va atinge 5 cm, iar in zona montana pana la 15-25 cm si exista pericolul formarii de polei;
  • Cod galben pentru caderi de precipitatii sub forma de ninsoare si ploaie in urmatoarele regiuni: Blagoevgrad, Pazardjik, Smolian si Plovdiv, unde se vor inregistra insemnate cantitati de precipitatii sub forma de ninsoare si ploaie, cu valori cuprinse intre 20 si 30 litri/mp. Stratul de zapada format in zona montana va atinge 10-20 cm, existand pericolul formarii de polei;
  • Cod galben pentru caderi de precipitatii sub forma de ploaie si vant puternic in regiunile: Dobrici, Varna si Sumen. In aceste regiuni vor cadea insemnate cantitati de precipitatii sub forma de ploaie cu valori cuprinse intre 20 si 30 litri/mp. Vantul va sufla dinspre nord-nord-vest in rafale de pana la 20-24 m/sec;
  • Cod galben pentru caderi de precipitatii sub forma de ploaie in regiunile: Stara Zagora, Haskovo, Kardjali, Sliven, Yambol, Burgas, Ruse, Targoviste, Razgrad si Silistra. In aceste regiuni vor cadea insemnate cantitati de precipitatii sub forma de ploaie, care vor atinge valori intre 20 si 30 litri/mp.
Se recomanda sa se urmareasca cu atentie situatia din zonele respective, iar soferii sa conduca preventiv, cu viteza adecvata si sa aiba autoturismele echipate pentru circulatia pe drumurile publice in conditii de iarna, sa respecte strict semnalizarea rutiera temporara montata si indicatiile/semnele organelor de control aflate la fata locului. Pe perioada instituirii codului de atentionare meteorologica este posibil ca unele categorii de drumuri sa fie inchise circulatiei rutiere din cauza formarii de polei, a troienelor de zapada sau a vizibilitatii reduse in conditii de precipitatii insotite de vant puternic.

Toti cei interesati, persoane fizice si firme de transport, pot obtine informatii despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informatii despre starea actuala a drumurilor de pe aplicatia gratuita LIMA (n.a.- deocamdata doar in limba bulgara), de pe pagina Agentiei ”Infrastructura Rutiera” si non-stop de la numarul de telefon 070013020. In cadrul Agentiei mentionate functioneaza pe parcursul intregului an, in regim non-stop, Centrul Situational, care colecteaza si sintetizeaza datele privind situatia drumurilor republicane/publice.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Sofia: +35929712858 si +35929733510, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Bulgaria: +359879440758.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

MAE recomanda consultarea paginilor meteoalarm.eu, sofia.mae.ro", se arata intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.