Presedintele american Donald Trump a apreciat vineri ca este "foarte jignitor" ca omologul sau francez Emmanuel Macron sa sugereze ca Europa ar trebui sa-si creeze propria armata pentru a se proteja de dusmani potentiali, inclusiv SUA, transmite Reuters.

"Foarte jignitor, dar poate ca Europa ar trebui mai intai sa-si achite contributia corecta fata de NATO, pe care Statele Unite o subventioneaza foarte mult", a scris Trump pe Twitter de indata ce a ajuns in Franta inainte de intalnirea cu Macron.

Presedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat - intr-un interviu difuzat marti de postul de radio Europe 1 - ca Europa nu va putea sa se apere fara ''o armata europeana adevarata'', relateaza AFP.

''Europenii nu vor fi aparati daca nu se decide constituirea unei armate europene adevarate. Fata de Rusia, care este la frontierele noastre si care a aratat ca poate fi amenintatoare (...), trebuie sa avem o Europa care sa se apere singura mai mult, fara sa depinda doar de Statele Unite si intr-o maniera mai suverana'', a pledat seful statului francez in interviul inregistrat luni seara.

Macron citeaza, fara sa numeasca, ''puteri autoritare care reapar si se reinarmeaza la granitele Europei''. El face apel de asemenea la aparare fata de ''China, Rusia si chiar fata de Statele Unite ale Americii'', evocand decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleara ce dateaza din anii '80: ''Cine este din aceasta victima principala'', se intreaba el, raspunzand apoi: ''Europa si securitatea sa''.

Trump: SUA vor ''o Europa puternica'', dar care sa contribuie mai mult pentru aparare

''Dorim o Europa puternica, este foarte important pentru noi si, indiferent de modul in care putem face aceasta, cel mai bine si mai eficient ar fi ceea ce dorim amandoi'', a declarat presedintele american dupa ce a fost intampinat de catre seful statului francez, Emmanuel Macron, la Paris, potrivit Agerpres.
Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

Intrebat ce a vrut sa spuna cand a scris pe Twitter ca se simte insultat de comentariile lui Macron ca Europa ar trebui sa-si reduca dependenta de SUA in materie de securitate, Trump a raspuns: ''Dorim sa ajutam Europa, dar ea trebuie sa fie corecta. In prezent, impartirea sarcinii s-a facut in mare parte pe SUA''.

La randul sau, Macron a afirmat ca impartaseste opinia lui Trump ca Europa trebuie sa contribuie financiar mai mult la costurile NATO. ''De aceea, cred ca propunerile mele pentru apararea europeana sunt in deplina concordanta cu aceasta'', a spus presedintele francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.