Microparticule de plastic au fost descoperite in premiera in fecale umane, conform unui studiu prezentat marti de Universitatea de Medicina din Viena si Agentia federala de mediu din Austria, relateaza DPA.

In cadrul cercetarii pilot, oamenii de stiinta au solicitat unui grup format din opt persoane adulte din Austria, Marea Britanie, Finlanda, Italia, Olanda, Polonia, Rusia si Japonia sa tina un jurnal al alimentelor consumate in cursul unei saptamani si au prelevat de la participanti mostre de fecale.

Toti subiectii au consumat alimente ambalate in plastic si au baut lichide din sticle din acelasi material. Niciuna dintre persoane nu era vegetariana.

In fecalele tuturor participantilor la studiu a fost gasit plastic

''Am putut detecta in laboratorul nostru noua tipuri de (microparticule de) plastic diferite, cu dimensiuni variind intre 50 si 500 micrometri'', a explicat Bettina Liebmann, cercetator in cadrul Agentiei de Mediu.

Alte studii anterioare efectuate pe animale au relevat prezenta microparticulelor de plastic in sistemul lor digestiv, ca si in sange, limfa si ficat.

Momentan exista putine dovezi din care sa rezulte ca organele digestive pot fi afectate de substantele chimice plastice sau de inflamatiile provocate de particule si sunt necesare mai multe studii pentru evaluarea riscului pentru oameni, sustin oamenii de stiinta.

De asemenea, echipa de cercetatori nu a putut asocia particulele detectate cu tipul alimentelor consumate de subiecti, scrie Agerpres.

Microplasticele includ particule rezultate in urma abraziunii cauciucurilor masinilor, a activitatilor de pe santiere, dar si ingrediente cosmetice.

Institutul Federal pentru Evaluarea Riscului din Germania a declarat marti ca este improbabil ca aportul de microparticule de plastic sa constituie un risc pentru oameni, conform stadiului actual al cercetarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.