Operatiunile de cautare continua in ritm accelerat in nordul Japoniei pentru gasirea supravietuitorilor dupa alunecarile de teren produse in urma unui cutremur puternic ce a provocat 18 decese, potrivit celui mai recent bilant provizoriu, relateaza vineri AFP.

Localitatea Atsuma, situata la poalele muntilor inverziti de pe insula Hokkaido, a platit cel mai greu tribut, 14 decese fiind inregistrate in acest loc in urma catastrofei.

Peisajul de carte postala a fost devastat de alunecarile de teren care au inghitit casele construite la poale si au lasat cicatrici maro de-a lungul versantilor prabusiti dupa seism.

Pe tot parcursul noptii, echipele de salvare ajutate de excavatoare si caini special antrenati au cautat urme de viata, o sarcina complicata de o serie de replici seismice.

"Multe persoane sunt inca ingropate sub pamant; muncim neobosit, insa eforturile de salvare sunt dificile", a comentat un militar din cadrul Fortelor de autoaparare (SDF), intervievat de postul public NHK care a raportat 18 morti si 22 de disparuti.

"Rudele mele sunt inca ingropate sub noroi, nu am putut dormi. Au mai existat socuri, asa ca a fost o noapte nelinistita", a declarat un locuitor din zona pentru NHK, potrivit Agerpres.

Imaginile difuzate de televiziune au prezentat drumuri rupte, fatade sfaramate si locuinte care abia mai stateau in picioare in capitala regiunii, Sapporo, dupa cutremurul cu magnitudinea 6,6 produs in plina noapte.

"Nu am cuvinte... locuiesc aici de aproape 20 de ani, nu stiu ce sa spun", a marturisit un tanar aflat pe strazile orasului.

Aproximativ 22.000 de persoane si 75 de elicoptere au fost mobilizate pentru a participa la operatiunile de cautare si salvare si pentru a ajuta sinistratii dintre care multi au asteptat rabdatori in fata magazinelor si benzinariilor pentru a se aproviziona.

Dupa ce curentul a fost intrerupt intr-o zona vasta din cauza inchiderii tuturor centralelor din regiune, furnizarea energiei electrice a putut fi restabilita vineri dimineata pentru 1,4 milioane de gospodarii si alti clienti, aproape jumatate din populatia insulei, conform companiei Hokkaido Electric. 1,6 milioane se aflau in continuare in intuneric, insa "numarul ar trebui sa scada la 550.000" pana la sfarsitul zilei, potrivit aceleiasi surse.

Citeste si:
VIDEO Avalanșă în Italia. Mai multe persoane, printre care și...
VIDEO Avalanșă în Italia. Mai...

"Va dura o saptamana inainte ca cea mai importanta centrala sa poata reporni", a declarat ministrul pentru Comert si Industrie, Hiroshige Seko. Intre timp, oficialul a solicitat locuitorilor si comerciantilor reducerea consumului de energie electrica, iar "membrii unei familii sa ramana impreuna intr-o singura camera".

"Camioanele-grup electrogen vor fi de asemenea trimise in spitale", care au fost nevoite, joi, sa refuze pacienti din cauza lipsei de energie electrica.

Transporturile revin, progresiv, la normal - cursele Shinkansen, trenul de mare viteza, au repornit, iar aeroportul din Sapporo a redevenit functional, desi traficul este in continuare afectat dupa ce joi toate zborurile au fost anulate.

Premierul Shinzo Abe a avertizat cu privire la "riscul de producere a unor alunecari de teren si a prabusirii cladirilor" deoarece in zona sunt asteptate precipitatii.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

''Va rog sa fiti vigilenti'', a insistat seful executivului de la Tokyo in cadrul unei reuniuni consacrate catastrofei, ultima dintr-o serie lunga de dezastre, dupa inundatiile de la inceputul lunii iulie, un val de canicula si un taifun care a afectat regiunea Osaka la inceputul acestei saptamani.

Cutremurul s-a produs joi, la ora locala 3:08 (miercuri, ora 18:08 GMT), in regiunea Iburi din Hokkaido, la o adancime de 40 de kilometri, conform Agentiei de Meteorologie din Japonia.

Seismul a provocat intreruperea furnizarii energiei electrice pe arii vaste. Pana de curent a afectat circa trei milioane de persoane, dar si transportul aerian si feroviar, activitatea unitatilor medicale si de invatamant, procesele de productie, comunicatiile si o centrala nucleara.

Situata in zona de jonctiune a patru placi tectonice, Japonia este o tara cu risc seismic ridicat. De asemenea, aici se regasesc peste o suta de vulcani activi.

Citeste si:
Cutremur de 6,8 pe scara Richter în Maroc: bilanțul a crescut la...
Cutremur de 6,8 pe scara...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.